Сценски приказ Сарајевског атентата Побуњени анђели

Срна
Сценски приказ Сарајевског атентата Побуњени анђели

Андрићград - У оквиру обиљежавања 100 година од Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата, вечерас је откриван велики мозаик "Млада Босна" на зиду биоскопа "Доли Бел" у Андрићграду на којем су представљени видовдански хероји Гаврило Принцип и младобосанци, рад магистра сликарства из Београда Бисеније Терешченко.

Након тога, на улицама Андрићграда приказана је реконструкција Сарајевског атентата у сценском приказу у три чина - "Побуњени анђели", рађеном према идеји Емира Кустурице.

Овај сценски приказ представља Сарајевски атентат са савременим конотацијама, у којем су у првом чину Гаврило Прицип и младобосанци са крилима анђела џи-пи-есом доведени до аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда.

У другом чину приказано је суђење Гаврило Приципу и младобосанцима, у којем су, између осталих, играли глумци Небојша Глоговац, Ненад Јездић, Зоран Цвијановић... Трећи чин односио се на комеморацију српским жртвама у Првом свјетском рату.

Прије сценског приказа "Побуњени анђели", у којем је учествовало око 300 глумаца и статиста, на тргу су наступили "Но смокинг оркестра" и оркестар виолинисте Немање Радуловића.

Свечаност отварања града од камена и обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата завршена је на Тргу Петра Другог Петровића Његоша великим ватрометом и коцертом чувеног Академског хора руске армије "Александров".

У Мултиплексу "Доли Бел" у поподневним часовима приказан је филм "Атентат, Сарајево 1914" аустријског редитеља Андреаса Прохаске. У овом филму, рађеном у продукцији националне аустријске телевизије и њемачке телевизије, приказане су историјске чињенице у вези са Сарајевским атентатом, којима се негира умијешаност Србије у Први свјетски рат.

У Галерији "Лубарда" у Андрићевом институту отворена је изложба слика академског сликара Момира Булатовића - портрети свих учесника Сарајевског атентата под називом "1914. - Најт вижн".

Промовисана је и књига "Сарајевски атентат - повратак документима" аутора Мирослава Перишића, у издању Андрићевог института и Архива Србије, као и Међународни историјски часопис "Векови" у издању Андрићевог института и јунски број "Историјских свесака".

Цјелокупан програм рађен је према идеји Емира Кустурице, а у реализацији режисера Милана Нешковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана