Сценограф Драгана Пурковић-Мацан: У свакој сценографији крије се порука

Александра Маџар
Сценограф Драгана Пурковић-Мацан: У свакој сценографији крије се порука

Бањалука - Сценограф Драгана Пурковић-Мацан у Народном позоришту Републике Српске урадила је око 40 сценографија, свака од њих била је на свој начин посебна и у свакој од њих она је оставила свој умјетнички печат, а за свој таленат и надахнуће добила је вриједне награде.

Посљедња награда у прошлој години била је за сценографију комада "Урнебесна трагедија" у режији Милице Краљ, коју је најбољом прогласио жири на 32. сусретима позоришта у Брчком.

Наравно, то није једини повод за разговор са Драганом Пурковић-Мацан. Она је за "Глас Српске" говорила о томе колико јој и послије толико осмишљених сценографија и за њих добијених признања значе награде, одакле црпи инспирацију да исти простор изнова оживљава на другачије начине, као и о разлозима због којих је одлучила да постане сценограф.

- Награде су потврда да је то што радите добро и да сте у умјетничком свијету признати и цијењени. Оне обавезују да још боље радите и будућа дјела морају бити боља од претходних - казала је Драгана.

Највећи изазов у њеном послу је тај да оно што осмисли као простор у ком ће се играти представа буде тачно, драматуршки оправдано и да има поруку коју ће публика препознати и усвојити.

- Изазови су такође да са малим буџетом направимо оно што смо замислили. Често импровизујемо, рециклирамо старе сценографије. Још бих нагласила да сценографија мора бити оригинална - казала је Драгана.

До сада је, како каже, имала доста простора да у представе утка и свој лични печат.

- Редитељи са којима сарађујем имају пуно повјерење у мене, они дају неке основне индикације, а ја имам задатак да ликовно и просторно ријешим сценографију - објаснила је Драгана.

Много јој значи када осјети да редитељ има повјерења у њу.

- У таквим случајевима настају добре и тачне сценографије за представу - казала је Драгана.

Позив сценографа је одабрала јер сматра да је у тој умјетности спојено све што воли.

- То је спој свега што ме интересује, а то су позориште, сликарство, вајарство, архитектура и књижевност - објашњава Драгана.

Најдраже сценографије

Поред тога што је у својој матичној кући, Народом позоришту Републике Српске, до сада урадила око четрдесет сценографија, Драгана је исто толико сцена поставила у осталим позориштима. Ипак, постоје оне које су јој посебно драге.

- Моје најдраже сценографије су за представе "Радничка хроника" и "Породичне приче". Још бих истакла рад на оперети "Орфеј у подземљу", гдје сам радила сценографију и костимографију - додаје Пурковић-Мацан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана