Сцена под ведрим небом у Требињу поново рађа умјетност

Александра Маџар
Сцена под ведрим небом у Требињу поново рађа умјетност

Требиње - Давно је велики Пабло Пикасо говорио да је "смисао умјетности сапирање прашине свакодневног живота са наших душа", а глумица из Требиња Марија Ђајић вођена чулима умјетности осјетила је потребу да са "душе" љетњег биоскопа у Старом граду скине тешку прашину која се таложила годинама и овој сцени врати стари сјај.

Температуре су високе, простор који чисте напуштен око 27 година, хлада нема, али то није спријечило Ђајићеву и групу грађана који је слиједе у њеној идеји да заједничким снагама са осмијехом на лицу чисте дио по дио овог простора. Млада глумица, која је дипломирала на Академији умјетности у Бањалуци, а мастер студије наставила у Београду, испричала је за "Глас Српске" да су је на ову акцију инспирисале пјесме са посљедња два албума бенда "Земља Грува", а посебно "У опасности" која јасно указује на проблеме у друштву око нас, али мотивационим стиховима "тјера" на отпор свему томе што је труло.  Марија зна шта је њен крајњи циљ.

- Оспособљавање љетне позорнице, без које о Требињу више не можемо говорити као о граду културе и туризма. Требиње мора да иде у стопу са осталим приморским градовима као што су  на примјер Тиват или  Дубровник.  Љетна позорница мора имати свој мјесечни репертоар. Када затворим очи и утонем у свој свијет на тој позорници видим представнике свих умјетности - прича Ђајићева.

Умјетница која се  већ годину дана бави оснивањем поетског театра "БиТ" осмишљеног тако да шест мјесеци функционише у Београду, а три у Требињу, сматра да му управо љетња сцена може бити дом. На свом "Фејсбук" профилу редовно објављује стање са терена, а за фото извјештаје задужен је фотограф из Требиња, Јован Видаковић који се такође прикључио акцији.

- Реакције на друштвеним мрежама  су  скроз позитивне. Јављају се људи са свих страна свијета, а највише је ту мојих колега из Београда и Бањалуке који једва чекају да заиграју на новим даскама требињске позорнице. У самој акцији учествовало је педесетак људи распоређено у три термина. Углавном су то млади и храбри људи који су жељни промјене. Ми смо за дан И по очистили све што је било у нашој моћи, а сада чекамо стручну помоћ, јер је коријење потпуно уништило и деформисало тло - прича Ђајићева.

Помоћ им је стигла и из Одељења за стамбено правне послове.

- Њихови људи су покосили комплетан терен и организовали превоз отпада. Надам се да ће се ускоро прикључити и остали и  да ће увидјети да је ово за добробит свих нас - нагласила је Ђајићева.

Прва пројекција

Свјесна да ће требати много да  се све темељно очисти, направи пројекат, изради план реновирања и пронађу они који су заинтересовани да им помогну, Марија је нестрпљива да ова сцена почне да ради.

- Ми свакако нећемо чекати да се све то деси, па тек онда прећи у акцију, већ кроз неколико дана организоваћемо прву пројекцију филма. Јесте терен полудивљи, али снаћи ћемо се. Ионако су посљедњих година у свијету најпопуларнији они објекти који су запуштени и руинирани - најавила је Ђајићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана