Савремени изрази покрећу Кестенбург

Мирна Пијетловић Фото: А. Чавић
Савремени изрази покрећу Кестенбург

Бањалука - Први Међународни фестивал студентских позоришта "Кестенбург", који ће у Бањалуци бити одржан од 31. јула до 9. августа, окупиће више од 200 учесника са три континента у 24 позоришне представе, које ће се такмичити за награде.

Бањалуку ће током фестивала посјетити гости из Србије, Хрватске, Чешке, Мађарске, Израела, Ирана, Аргентине, Литваније, те савременим позоришним изразима пружити посјетиоцима фестивала нове, свјеже театарске приче које се, према ријечима директора Бањалучког студентског позоришта Горана Јокића, које и организује фестивал, баве свакодневицом земаља из којих долазе.

Представе ће бити одржаване на свим сценама у Бањалуци, од Народног позоришта Републике Српске, Дјечијег позоришта РС, Градског позоришта "Јазавац", Дома омладине до Клуба културе "Бункер" у Новој вароши. Осим такмичарског дијела, фестивал ће бити употпуњен са осам представа у ревијалном програму. 

Јокић је рекао да је ово први фестивал који организује ова кућа, која је након 38 година рада, прије годину у Лијежу примљена у Свјетску асоцијацију студентских позоришта. 

- Фестивал ћемо организовати бијенално, тако да нас сљедећи очекује за двије године - рекао је он.

Према његовим ријечима, овај фестивал је значајан за студенте глуме и режије, али и за публику, јер ће бити одигране представе другачије од оних које су на репертоару народних позоришта. 
- Другачије су теме, стилови. Начин игре глумаца слободнији је и маштовитији. Од 178 пријављених представа из цијелог свијета, изабрали смо 24 које ће бити разумљиве и доносе нешто ново у театру - рекао је Јокић. 

Он је истакао да је фестивал наишао на велику подршку свих институција у Бањалуци те захвалио свима који су подржали овај културни догађај. 

Како је истакао режисер Бањалучког студентског позоришта Александар Пејаковић, називом фестивала су хтјели да промовишу симбол града Бањалуке, а награде је са симболом кестена направио умјетник Зоран Бјелошевић.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности у Градској управи Бањалука Раденко Ђурица рекао је да град подржава овај фестивал и ангажоваће све потребне ресурсе за његову реализацију.

- Циљ нам је да овај фестивал буде што успјешнији те да Бањалука покаже да је добар домаћин за све госте - рекао је Ђурица. 

Награде

Награде које ће бити додијељене на фестивалу су "Златни", "Сребрни" и "Бронзани кестен", те специјалне награде Дирекције фестивала "Кестенов лист". "Златни кестен", гран-при фестивала, додијелиће шесточлани жири чији ће предсједник бити глумац Бранислав Лечић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана