Савремена опрема за уживање у умјетничким садржајима требињског Културног центра

Ратомир Мијановић
Савремена опрема за уживање у умјетничким садржајима требињског Културног центра

Требиње - Радови на реконструкцији зграде требињског Културног центра биће окончани у уговореном року, до 10. фебруара, док ће датум отварања новог здања бити познат након што буду спроведене и процедуре техничког пријема објекта, чије се комплетирање очекује крајем овог мјесеца.

Публика у Требињу уживаће у културним садржајима у овој институцији која се захваљујући турској агенцији за међународну сарадњу и координацију - ТИКА облачи у ново рухо у вриједности од четири милиона марака.

Умјетнички директор ове установе Миљан Вуковић истиче да је тешко набројити шта је све од грађевинских захвата и опремања урађено захваљујући донацији. Једно је, на велику радост свих заљубљеника у умјетност у овом граду, видљиво - од средине јуна прошле године, када је компанија "Џекос" из Сарајева са подизвођачима отпочела радове, до данас, на здању и у унутрашњости објекта промијењено је готово све.

- У потпуности су завршени радови на реконструкцији и опремању биоскопске сале, три галерије за ликовни програм, љетне позорнице на крову зграде, ТВ студија, а значајни радови су обављени и у позоришној сали - каже Вуковић.

Још раније су, подсјећа он, завршени радови на фасади са топлотном изолацијом, замјена свих отвора на згради, електро- и водоинсталација, санација тоалета и пратећих просторија, уградња топлотних пумпи и система инсталација за гријање и хлађење објекта.

И поред тога што процедуре техничког пријема тек предстоје, инвеститори из Турске дали су сагласност да од 9. до 11. фебруара у позоришној дворани буде одржан овогодишњи симпозијум Епархије захумско-херцеговачке и приморске "Теологија у јавној сфери", што ће бити и први догађај организован у обновљеном здању Културног центра.

Биоскопска сала Културног центра је у потпуности реконструисана и модерно технички опремљена да љубитељима филма пружи врхунски доживљај, а моћи ће да прими 270 посјетилаца.

- У биоскопу је све ново и прилагођено за пројекције по највишим стандардима: од сједишта, платна, звучне изолације, до система звука и опреме за пројекцију. Пројектор и систем звука су по посљедњим стандардима технике - прича Вуковић додајући да нови биоскоп, са бином испред платна, може бити и у функцији камерне сцене - за извођење мање захтјевних позоришних форми, књижевне вечери или конференције и сличне врсте скупова.

Планирање реконструктивних радова на дијелу објекта резервисаном за излагачку дјелатност рађено је уз стручно консултовање са Академијом ликовних умјетности Требиње. Културни центар имаће и властити ТВ студио, са режијом и савременом опремом за телевизијску продукцију.

Продужена и позоришна сцена

Обновљена позоришна дворана, уградњом нових сједишта и уклањањем првог реда, имаће капацитет од 340 мјеста умјесто пређашњих 410, а на радост и публике и стваралаца позоришна инфраструктура обогаћена је и новом опремом.

- И сцена у позоришној сали продужена је за шездесетак центиметара и добиће на дубини, што ће извођачима пуно значити. Изолација дворане је промијењена, а нови систем гријања и хлађења сале стараће се да у свим периодима године посјетиоцима буде угодно - истиче Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана