Сатирично вече „Код куће је најгоре“ у уторак

С. Ђ.
Сатирично вече као омаж Петруу Крду
Сатирично вече „Код куће је најгоре“ у уторак

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ и Цептер хотела, у Козарској Дубици ће у уторак, 26. децембра бити одржано Сатирично вече, омаж Петруу Крду, под називом „Код куће је најгоре“.

Учесници су Миладин Берић, Живко Вујић, Гојко Мандић и Горан Вртунић Дакс, а иницијатор манифестације је Зоран М. Кос.

-Посјетиоце очекују и гости изнанеђења, као и наступ чланица КУД-а „Дубичанке“, а улаз је слободан – најавили су организатори.

Центар за информисање и културу је медијски покровитељ Сатиричне вечери која ће бити одржана у Зептер хотелу са почетком у 19 часова.

Петру Крду (25. септембар 1952 — 30. април 2011) био је српски пјесник, есејиста и мислилац румунског порекла, који је писао на српском и румунском језику, а бавио се и новинарством, превођењем и сликарством. Рођен је у јужнобанатском селу Барице, а факултетско образовање стекао је у Букурешту. Као новинар Радио-телевизије Војводине био је аутор многих интервјуа са најпознатијим књижевницима свијета. Био је књижевник са новим погледом на издаваштво, поезију и унапређивање домаће културне сцене.

Петру Крду је заједно са Васком Попом устоличио Књижевну општину Вршац (КОВ) као издавачку кућу и културну институцију видљиву изван граница Србије. У сећање на то је у Вршцу настала манифестација „Дани Петруа Крдуа”. КОВ је дуго година имао сједиште у кући Јована Стерије Поповића.

Најпознатије пјесничке књиге Петруа Крдуа су Љубичасто мастило, Школа изгнанства, затим књига есеја Друга историја бића. Писао је на српском и румунском језику.

На његову иницијативу КОВ је објавио сабрана дјела Јована Стерије Поповића на српском језику, а Стеријиних Родољубаца на француском и енглеском. Основао је часопис Ковине, који објављује различите некомерцијалне и често алтернативне пјеснике и књижевнике, са којим сарађују и најеминентнији српски писци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана