Сатиричари чувају образ народу

Мирна Пијетловић
Сатиричари чувају образ народу

Бањалука - Било који нормалан народ на нашем мјесту не би нашао разлога за смијех, али је одавно познато да ми нисмо нормалан народ. Наиме, ми смо навикли да се смијемо својој муци, која, нажалост, сад је то извјесно, нема вијек трајања, јер су нови обично још гори од старих.

Рекао је ово за "Глас Српске" у сусрет обиљежавању Свјетског дана шале сатиричар и афористичар те члан редакције часописа "Носорог" Миладин Берић.

- Зато су нам избори претворени у разочарења и зато нам изборне листе личе на некадашње зидове срама на којима су објешена имена најгорих ђака. Стога нам не тече мед и млијеко иако је то једино што још производимо. Послужићу се сопственим афоризмом: Срби су јели кашиком мед још у вријеме цара Душана. И од тада никако да им кашика упадне у мед - истакао је Берић.

Како каже сатиричар Живко Вујић, све мање се шалимо и све је мање радости у људима, али "нам је зато сатира све боља".

- У медијима смо избомбардовани углавном негативним вијестима, што и те како утиче на свијест и расположење људи. Тужно је што су у медијима готово потпуно избачене стране гдје се могао прочитати неки добар афоризам или погледати нека маестрална карикатура - сматра Вујић.

Исто мишљење има и Берић, који каже да ових садржаја у медијима нема, уз примједбу: "Част политичарима који испадају смијешни у медијима".

- Тако испаде да је Први април једини дан када су сатиричари и хумористи занимљиви, а нама је сваки дан хумор и сатира. Мало ко зна да чита између редова. На крају, сатиричари још некако успијевају да сачувају народу образ. Зато ваљда и кажем: Нисам још продао ниједну књигу афоризама, јер мене нико не може да купи - каже Берић.

Како је истакао, поводом Дана шале "Носорог" ће организовати више манифестација под једним називом "Сатирични караван" у неколико градова РС. Тако је у сриједу увече у Мркоњић Граду отворена изложба карикатура "Писци од Хомера до данас", те одржано сатирично хумористично вече у сарадњи са Клубом умјетничких душа из Мркоњић Града.

Програм

У оквиру "Сатиричног каравана" данас ће у Гимназији Бањалука бити организован "Хумористични подневак", а вечерас у 19 часова у Банском двору Културном центру публику очекује "Носорогова Првоаприлска смејада". Караван се онда 7. априла сели у Дервенту, а 20. у Градишку, гдје ће публика моћи видјети карикатуре и уживати у хумористичним вечерима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана