Састанак представника републичких установа културе: Акценат на приближавању садржаја најмлађима

Срна
Састанак представника републичких установа културе: Акценат на приближавању садржаја најмлађима

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарала је у Бањалуци са представницима републичких установа културе о начинима на које се кроз образовни систем и културу може ојачати национални идентитет српског народа.

Тривићева је истакла да је акценат стављен на развој националног идентитета кроз језик, писмо, умјетност и културу, те како да се то укомпонује са наставним планом и програмом.

- Већ имамо садржаје који се односе на развој језика и културе, али нам је циљ да детаљно размотримо који су то нови начини и методологије приступа дјеце садржајима установа културе - рекла је Тривићева.

Она је напоменула да је план да се кроз наставне планове и програме ђаци додатно едукују о свим аспектима значаја националног културног идентитета Срба, али и да се у већем броју организују посјете ђака установама културе.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић-Зечић оцијенила је да је школске планове и програме потребно прилагодити времену у којем ђаци уче, односно да се садржаји представе на њима прихватљив и занимљив начин.

- Неопходно је и да посјете установама културе буду обавезне, као и да буду организоване и за ђаке у удаљеним мјестима јер дјеца, можда, нису у могућности да их самостално посјете - рекла је Зечићева.

Она је истакла значај посјета установама културе, јер су ђаци ван учионица много више знатижељни и отворени за нова знања

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана