Шарлота Бронте испред свог времена

Приредила: Александра Маџар
Шарлота Бронте испред свог времена

Лондон - Обиљежавање двјеста година од рођења британске књижевнице Шарлоте Бронте почело је у Националној галерији портрета у Лондону отварањем изложбе њених личних предмета, портрета и рукописа.

Изложба посвећена најстаријој од три сестре Бронте, чији су заједнички радови постали сам крем енглеског литерарног класичног дјела, посебну пажњу је посветила животу ауторке романа "Џејн Ејр", написаног 1847. године.

На изложби је представљена и лична преписка књижевнице, њени цртежи и изводи из њеног дневника.

Шарлота, Емили и Ен издале су најприје збирку поезије под псеудонимом. Упркос чињеници да књига није тада привукла неку посебну пажњу, сестре су наставиле да пишу. Шарлота је под меном Карер Бел објавила своја прва два романа.

Шарлота Бронте постала је свјетски позната по романима "Џејн Ејр" (1847), "Ширли" (1849), "Вилет" (1853) и по дјелу "Професор" које је написано прије "Џејн Ејр", али је објављено постхумно 1857. Емили Бронте је постала славна по књизи "Оркански висови" (1847), а Ен дјелом "Агнес Греј" (1847) и "Станарка напуштеног замка" (1848). Све три сестре су младе преминуле од посљедица туберкулозе.

Шарлотина дјела су поприлично критикована. Доста се спекулисало у оно вријеме да ли је Карер Бел стварно био мушко или женско.

Њен брат Бранвел, једини син у породици, умро је од хроничног бронхитиса изазваног пићем у септембру 1848. године мада је Шарлота била убијеђена да је за његову смрт крива туберкулоза. Емили и Ана умрле су од туберкулозе децембра 1848, односно маја 1849. године.

Шарлота и њен отац су тада остали сами. Због успјеха њеног романа "Џејн Ејр" издавачи су је убиједили да посјети Лондон, гдје је открила свој прави идентитет и гдје је почела да се креће у мало вишим друштвеним слојевима, спријатељивши се са тадашњим великим енглеским писцима.

Необичне сестре

Сестре су још као дјевојчице биле инспирисане очевом библиотеком опремљеном дјелима писаца као што су Волтер Скот, Лорд Бајрон. Заједно су почеле да измишљају приче и непозната краљевства. Шарлота и Бранвел су написали причу о својој измишљеној земљи Ангрији. Неке саге тих прича и дан-данас постоје и буде радозналост историчара и биографа зато што откривају начин размишљања чланова породице Бронте у њиховим најранијим годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана