Сарита Вујковић за “Глас Српске”: Трансформација музеја кључ развоја савремене умјетности у Српској

Миланка Митрић
Foto: Н. Мићевић

БАЊАЛУКА - Музеј савремене умјетности прије неколико дана добио је архитектонску награду 45. Салона архитектуре, у организацији Музеја примењене уметности у Београду и то за нови ентеријер ове установе, у оквиру којег се налази и прва специјализована јавна библиотека за умјетност у Републици Српској.

Признање је додијељено за ауторски пројекат који потписују др Милица Лопишић и др Павле Стаменовић с Архитектонског факултета у Београду, а према ријечима директорице Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарите Вујковић, све до сада урађено представља мотивацију за наставак адаптације и реконструкције, чиме ће бити омогућена комплетна видљивост цијелом пројекту који се одвијао кроз три главне смјернице, а који даје нове садржаје и функционалније кориштење објекта.

- Прва смјерница јесте та што је простор музеја прилагођен са савременим стандардима за чување умјетничких дјела и излагање савремене умјетности. Друга је очување историјске зграде и њене конфигурације која је усвојила нове технологије заштите објекта, али и логичан и удобан приступ свим одјељењима музеја. Трећа је да савремени музеј интензивно комуницира и с умјетницима - рекла је Вујковићева за “Глас Српске” и додала да признање и музеј чини видљивијим и доступнијим за јавност и заједницу.

Када је ријеч о јавној специјализованој библиотеци, Вујковићева истиче да она заједно са читаоницом представља дио њиховог истраживачког центра, који је само дио садржаја који трансформација музеја треба да донесе. Након оснивања центра, музеј је постао и научно-истраживачка база, чији циљ је да унаприједи институционалну сарадњу у научном и стручном смислу. Та сарадња усмјерена је на развој савремене умјетности и високог образовања.

- Са циљем остварења сарадње, прије неколико дана, потписан је споразум о успостављању научно-истраживачке базе између Универзитета у Бањалуци, Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Музеја савремене умјетности Републике Српске. Овај споразум се односи на већи степен образовања студената универзитета, те даје основ за успостављање научно-наставне и умјетничке базе и развоја научно-истраживачког рада и културе али и јача заједничку сарадњу ових институција - казала је Вујковићева и истакла да је на тај начин омогућено заједничко стручно и организовано дјеловање, на пројектима из области савремене умјетности и културе.

Посебно је важно, сматра Вујковићева, што је нова трансформација Музеја савремене умјетности Републике Српске кључна за развој савремене умјетности на простору цијеле Српске, јер ће својим садржајима и  мултифункционалним објектом, омогућити интердисциплинарне приступе у развоју науке и научно-истаживачког рада из културе.

- МСУРС је централна музејска установа која у свом раду има надлежност у смислу развоја савремене умјетности, едукације и подршке музејским установама, галеријама и културним центрима на простору Српске. Научно-истраживачка база повезана са Универзитетом у Бањалуци само је дио те нове трансформације која има за циљ да музеј дјелује као креативни хаб у коме би били могући резиденс програми за умјетнике и научнике, чвршћа повезаност с креативним сектором усмјереним на развој креативних индустрија и подршка младим умјетницима у њиховој едукацији и умјетничкој пракси - закључила је она и додала да музеј чува најобимнију и најзначајнију умјетничку збирку у Републици Српској те да је од пресудног значаја да збирка буде обогаћена значајним умјетничким дјелима која представљају културну баштину нашег времена и оставштину за будућност.

Библиотека

Када је ријеч о првој јавној специјализованој библиотеци за умјетност у Српској, у адаптираном простору музеја доступне су књиге сакупљане више од 50 година, а тренутно уписано 6.500 библиотечких јединица.

- Будући корисници на нашим полицама моћи ће пронаћи књиге из умјетности (сликарства, графике, дизајна, архитектуре, интермедије итд.) теорије умјетности, филозофије, социологије, антропологије, религије, историје, културне историје. Поред библиотеке и читаонице корисницима ће бити доступна и наша архива која се годинама скупља - испричала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана