Сарита Вујковић. Директорица Музеја савремене умјетности РС за “Глас Српске”: Умјетност одговор на вријеме у којем живимо

Миланка Митрић
Сарита Вујковић. Директорица Музеја савремене умјетности РС за “Глас Српске”: Умјетност одговор на вријеме у којем живимо

БАЊАЛУКА – Почетком протекле седмице неколико установа културе у Републици Српској почело је са радом, уз поштовање препоручених мјера опреза, а једна од њих је и Музеј савремене умјетности Републике Српске.

Према ријечима директорице Музеја савремене умјетности РС Сарите Вујковић након отварања у пуном капацитету, а поштујући смјернице Републичког штаба за ванредне ситуације, фокус рада ове установе је на изложби умјетничког пара “диСТРУКТУРА”, поставка “Story Lines”, која због ванредних околности није имала званично отварање. Музеј савремене умјетности је отворен од 7 до 19 часова.

- Сматрам да смо се као колектив добро и брзо прилагодили новонасталој ситуацији и по увођењу ванредног стања, свјесни немогућности да нашој публици представимо своје садржаје одлучили да музејске активности и програме прилагодимо времену и  искористимо виртуелни простор за своју онлајн кампању. Оно што бих морала истаћи и похвалити у протеклом периоду је улога медија у нашој дигиталној кампањи који су показали велику заинтересованост за наше активности и на најбољи могући начин то преносили до крајњих корисника – казала је за “Глас Српске” Вујковићева, са којом смо разговарали о поменутој кампањи, раду у времену пандемије и новој изложби коју музеј припрема, а чији фокус ће бити усмјерен на тренутак у којем живимо и на стварање у другачијим околностима.

Према њеним ријечима намјера је да наставе са припремањем изложбеног програма, односно поставке која ће бити умјетнички одговор овом времену.

-  Тренутно припремамо изложбу наше савремене умјетничке сцене која је заједнички пројекат свих кустоса из МСУРС, а која ће сигурно на прави начин одговорити на тренутно вријеме у коме живимо и на то како се поједини умјетници сналазе у овој новонасталој ситуацији. Ова изложба ће бити и тренутни пресјек наше савремене умјетничке сцене и показатељ разних смјерница које наши умјетници прате и у којима се развијају. Изложба ће окупити преко 20 умјетника и омогућиће више кустоских погледа. Биће конципирана тако да се у појединим сегментима може представити и у другим срединама и због тога је сматрамо изузетно потребном и значајном - навела је она.

Током трајања дигиталне кампање у ванредним околностима, представљена је актуелна изложба “Story Lines” и то као виртуелна шетња кроз свих шест сегмената поставке. Један од сегмената који је представљен је и акција #Museumasandchill.

- То је акција усмјерена на коришћење друштвених медија за промоцију музејских активности које допиру до публике код куће, у оквиру које смо као многи други регионални и свјетски музеји путем разноврсног дигиталног садржаја покушали да помогнемо људима да се опусте и уклоне стрес изазван изолацијом. Овај дио смо посветили најмлађој публици тако што смо нашу прву књигу за дјецу “Тајни живот музеја” објавили бесплатно на нашем веб сајту. Поред књиге на нашој веб страници објавили смо и пет интерактивних бојанки са мотивима из књиге које је припремио илустратор и умјетник Драгослав Малинић – навела је она, појаснивши и то да је трећи сегмент дигиталне кампање био усмјерен на промоцију дигиталне грађе из архиве музеја.

Тај дио насловљен је као “Наше збирке у вашем дому” и био је фокусиран на представљање аутора чија дјела чине колекцију музеја, те је тако представљено неколико монографија умјетника који су чинили бањалучку умјетничку групу “Четворица”.

Она се осврнула и на Европску ноћ музеја, која је требало да буде одржана 16. маја и која је, одлуком француског Министарства културе помјерена за 14. новембар.

- Пратимо развој епидемиолошке ситуације и у складу са њом помјерићемо и реализацију неких домаћих и међународних пројеката, али исто тако искористићемо то вријеме за обављање неких редовних музејских обавеза за које раније нисмо имали довољно времена и окренућемо се осмишљавању и креирању програма у будућности – додаје Вујковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана