Сарајево филм фестивала: Звиздан прича причу о забрањеној љубави

Мирна Пијетловић
Сарајево филм фестивала: Звиздан прича причу о забрањеној љубави

Сарајево - Награђивана потресна прича о забрањеној љубави, филм "Звиздан" редитеља Далибора Матанића отворио је у суботу увече такмичарски програм 21. "Сарајево филм фестивала".

Филм говори о забрањеној љубави, о њеној крхкости, али и о њеној снази. Ова филмска прича протеже се на три деценије, а смјештена је у два сусједна села, чија је историја оптерећена сукобима, нетрпељивошћу и нетолеранцијом. 

Филм "Звиздан", рађен у хрватско-словеначко-српској копродукцији, добитник је Награде жирија на 68. Филмском фестивалу у Кану, у програму "Извјестан поглед", као и Златне арене за режију у Пули. 

У филму, између осталих, игра и прослављена српска глумица Мира Бањац.

Филм доноси три приче кроз три различите генерације, а занимљиво је да су њихове главне карактере утјеловили исти глумци, међу њима Тихана Лазовић и Горан Марковић, који су заједно с Матанићем, прије пројекције, прошетали црвеним тепихом испред Народног позоришта Сарајево.

- Желио сам показати колико се историја константно понавља, остављајући иза себе мржњу као траг. Баш зато се треба борити за љубав и толеранцију, као највеће људске принципе. Бол је у овом филму јако важан фактор, јер се понавља као ехо кроз сва три лика у причи. Они су потпуно различити, али када гледате енергију унутар њих, то је као емоција једног бића кроз деценије. Овдје не говоримо о Србима и Хрватима, већ мржњи кроз генерације коју је потребно превладати - казао је Матанић.

Глумица Тихана Лазовић истакла је да је ова улога била велики изазов за њу, те да је од самог почетка, радећи на овом филму, осјетила велику повезаност са цијелом екипом.

Горану Марковићу, младом глумцу који тумачи насловну улогу у овом филму, ово је био деби, јер је до сада углавном играо у позоришту.

Црвеним тепихом прошетале су и многе друге познате личности, међу којима су, поред екипе филма "Звиздан" и глумци филма овогодишњег канског побједника "Дхеепан", редитеља Жака Одијара, те екипа филма "Ничије дете" Вука Ршумовића.

Фестивал траје све до 22. августа, до када ће публика бити у прилици да погледа врхунска остварења у свим фестивалским програмима, а Сарајево ће угостити и бројне филмске ствараоце, међу којима и славног Бенисија дел Тора.

"Ничије дете"

Филм "Ничије дете", београдског редитеља Вука Ршумовића, отворио је у суботу програм "У фокусу" 21. "Сарајево филм фестивала". Ово остварење, које је до сада награђено бројним наградама, рађено је по истинитој причи о дјечаку који је 1988. године пронађен у шуми, међу вуковима у босанским планинама. Овог дивљег дјечака називају Харис те га шаљу у сиротиште у Београд, гдје почиње процес његовог социјализовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана