Сања Пупац: Нотна прича Владе Милошевића у музеју

Александра Маџар
Сања Пупац: Нотна прича Владе Милошевића у музеју

Бањалука - Жељела сам да са музеолошке стране кроз изложбу прикажем рукописе, радове, нотна дјела, личне ствари и спомен-собу Владе Милошевића.

Испричала је ово за "Глас Српске" кустос етномузиколог у Музеју Републике Српске Сања Пупац која је аутор изложбе о животу и дјелу Владе С. Милошевића "Живот проткан нотама - Владо С. Милошевић". Отварање ове поставке најављено је за 12. април у 19 часова у Музеју Републике Српске као значајан дио манифестације "Дани Владе С. Милошевића".

- Мој основни циљ је да јавности представим и приближим збирку - дјела Владе Милошевића које баштини Музеј Републике Српске - казала је она.

Истакла је да ће бити изложено много дјела овог великог педагога, диригента, етномузиколога и композитора који је својим дугогодишњим и преданим радом оставио неизбрисив траг у српској култури.

- Била би велика штета да та дјела не буду  приказана јавности, и да се публици не приближи музички опус једног тако великог и свестраног композитора - додаје Пупац.

Стални проблем са којим се сусрећу музичари, музиколози и композитори је, каже Пупац, немогућност да дођу до стваралаштва Владе Милошевића.

- Музеј РС није могао да  изда на увид нешто што није обрађено и инвентарисано. Надам се да ће то на овај начин бити превазиђено. Сва дјела која су обрађена и пописана биће могуће добити и прегледати у електронској форми - казала је Пупац.

О значају рада Владе Милошевића свједоче многобројни чланци његових савременика, као и велики број стручних и друштвених признања која је добио током дугог и плодоносног радног вијека. Ипак, публика ће имати прилику да види кратке црте из његовог живота које су га, по мишљењу аутора поставке изградиле као етномузиколога, композитора, педагога, музеолога.

- Поред животних одредница, изложба представља и попис свих дјела које баштини Музеј РС као и неке од оригиналних рукописа Владе Милошевића. Биће постављени и аутентични предмети из његове радне собе као и личне ствари које је користио у приватном и пословном животу. Приказаћемо дио снимљених и изведених дјела, као и преглед свих дигитализованих дјела - истакла је Пупац.

Свечано отварање

Отварањем изложбе у част Милунки Савић у недјељу у 18 часова у Банском двору културном центру почеће манифестација "Дани Владе С. Милошевића". Изложбу ће отворити предсједник Републике Српске Милорад Додик. Исте вечери у 20 часова манифестација ће бити настављена премијером драме "Солунци говоре" на сцени Народног позоришта Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана