Санела Бабић, директорица удружења “Императив”, за “Глас”: Промоција читања стална водиља

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА – Представљањем нових књига Срђана Ваљаревића и Дамира Каракаша, уз наставак промоције културе читања, и припрема за 5. фестивал књижевности, Удружење за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” улази у нову годину.

Тим поводом, са директорицом удружења Санелом Бабић, разговарали смо о претходној години и свим реализованим програмима који су одржани у још једној години пандемије.

- Наш умјетнички савјет има приједлоге за 5. фестивал књижевности, али још је рано о томе говорити. Годину ћемо започети представљањем књига Срђана Ваљаревића и Дамира Каракаша. Наставићемо активно да радимо на промоцији културе читања међу дјецом и младим људима, као и на промоцији и популаризацији домаће квалитетне књижевности - рекла је за “Глас Српске” Бабићева.

Она је истакла да су као удружење пред себе ставили задатак да понуде читаоцима и посјетиоцима њихових догађаја квалитетно штиво те да је приоритетни задатак промоција културе читања, посебно код младих.

С тим циљем прошле године унијели су промјене у програм “Поезију ће сви читати” те допустили публици да бира пјесме које ће да чита.

- Позвали смо публику да креира програм тако што ће изабрати и прочитати пјесму аутора из региона. И нас је изненадио велики одзив публике. Посебно је значајно што су се у програм укључили људи различитих генерација, од средњошколаца до пензионера. Те вечери су прилика да људи који пишу, а још нису објавили збирку поезије, прочитају своју поезију пред публиком, ослушну реакције и пронађу свој пјеснички пут - објашњава она те додаје да су, осим тога, протекле године реализовали промоције заједничке збирке тројице аутора - Горана Вукојевића, Мирослава Гојковића и Стеве Грабовца, а затим промоцију збирке прича Михаеле Шумић, збирке поезије Милана Ракуља и Христине Мрше те четврто издање фестивала књижевности “Императив”.

Бабићева истиче да је фестивал њихов најважнији и највећи годишњи пројекат, који од првог издања има мисију да постане мјесто непосредног сусрета аутора, публике и издавача.

- Упознавања, разговори, договори, сарадње су оно због чега постоје фестивали књижевности. Прошле године смо публици представили неке од најзначајнијих књижевних дјела која су објављена у претходној години. Више од 20 аутора из региона и 10 домаћих аутора учествовали су у фестивалским програмима - закључила је она и додала да су прошле године кроз фестивалски визуал и изложбу “Огањ или свјетлост?” мултимедијалног умјетника Хадрона Хигса, указали смо на положај књижевности данас.

Помак

Прошле године Министарство просвјете и културе РС реализовало је конференцију посвећену положају писаца у РС, издавачкој дјелатности, промоцији гдје је “Императив” наведен као важан чинилац у промоцији књижевности. На конференцији је било ријечи о проблемима и рјешењима.

- Већ су направљени конкретни помаци -  значајно је повећан износ за откуп књига, Завод за уџбенике и наставна средства је “отворио врата” за друге издаваче, планирана су средства за подстицаје ауторима за стваралачки рад и настанак нових дјела. Министарство је иницирало дијалог са умјетницима и институцијама културе и из тог дијалога су настале добре иницијативе - наводи Бабићева и додаје да у оквиру кампање министарства “Читајмо заједно”, удружење “Императив” реализује програм промоције домаће књижевности и развоја читалачке писмености дјеце и омладине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана