Сандра Љубојевић: Површност је болест данашњег друштва

Александра Глишић
Сандра Љубојевић: Површност је болест данашњег друштва

Бањалука - Површност је болест данашњег друштва из које излази лаж и лажни односи. Шта је Нора постигла по свом одласку не знамо, али сигурно да је постала своја и истинита.

Испричала је ово глумица Народног позоришта Републике Српске Сандра Љубојевић у паузама између двије пробе за представу "Луткина кућа" (Нора), коју по тексту славног Хенрика Ибзена режира Небојша Брадића.

Младој глумици припала је част да тумачи насловну улогу у комаду чијом ће премијером 8. јуна у Бањалуци почети Театар фест "Петар Кочић", а каже да јој то представља велико задовољство.

- Када добијете великог писца и класика сваки глумац са посебним осјећањем почиње рад на представи. С једне стране, добри писци вам олакшају рад потпуно јасним ситуацијама и ликовима широког дијапазона, а с друге стране, осјећате велику одговорност да дорастете таквом умјетнику. Дивно је бавити се улогама које пружају глумцу да ствара - сматра Љубојевићева.

Каже да је цијела екипа представе раду приступила крајње озбиљно, а да су пробе биле дуге и конструктивне. Сваком репликом бавили су се веома озбиљно.

- Темељни приступ, веома добра припрема и помало професорски приступ редитеља Небојше Брадића помогли су нам да створимо живописне и тачне ликове - прича глумица.

Указујући на чињеницу да Ибзенов комад има потпуно универзалну тему, јунакиња представе каже да сличне ситуације види у и нашем окружењу.

- Однос међу људима се врло мало промијенио без обзира на еманципацију. Врло је тешко рећи да је положај жене данас другачији од оног прије стотину година. "Нора" је прича о породици, о браку о односу на који и данашњи људи пристају лако и површно - истиче Љубојевићева.

Не крије да свака улога за њу представља велику одговорност.

- Играла сам и раније велике писце и улоге. Осјећам посебну одговорност за ову представу, јер сам све вријеме на сцени и добрим дијелом од мене ће зависити каква ће бити представа уопште. Уз помоћ колега који су урадили велики посао ја успијевам да уживам у игри, у Ибзену и у својој Нори - открива глумица.

Најавила је да ће публика имати прилику да види Ибзена кога је редитељ ставио у универзални контекст.

- Визуелно је представа веома интересантна. Сигурно да нећемо оставити публику равнодушном. Вјерујем да ће сви преиспитати себе гледајући Нору. Своје односе, своје тајне. Неки ће вјероватно бити на Нориној страни, неки не. Али сви они који буду жељели да размисле и они који буду искрени према себи видјеће величину овог писца и његову поруку - поручила је Љубојевићева.

Часови глуме

Рад на новој представи за Сандру Љубојевић био је глумачки изазов у коме је, каже, уживала бавећи се школски неким детаљима и сарађујући са колегама.

- Од редитеља као што је Небојша Брадић добијате часове глуме који вас воде кроз врло тачан и прецизан рад и онда много лакше долазите до резултата. Кроз рад на овој представи присјетила сам се озбиљног приступа нашег професора Владимира Јевтовића, који је слично са нама радио велике глумачке задатке. Надам се да ће наша "Нора" бити инспиративна, тачна и препознатљива публици - каже глумица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана