Санденс прославио 30. рођендан

Танјуг
Санденс прославио 30. рођендан

Парк сити - Роберт Редфорд је ове године изостављен из трке за "Оскаре", али овај глумац, режисер и оснивач "Санденс" фестивала, који је 30. пут отворен у четвртак увече, је рекао да филм ионако није само Холивуд, јавио је Танјуг.

Звијезда филмова седамдесетих и осамдесетих Редфорд је основао фестивал у Парк Ситију у Јути, да би независним филмовима и ауторима дао прилику да се представе.

Редфорд је на отварању фестивала рекао да му чињеница да није номинован за "Оскара" за улогу у филму "All is Lost " неће одвући пажњу са фестивала. Објашњавајући зашто су номинације за ово остварење изостале, Редфорд је окривио студио "Лионсгате".

- Имали смо проблем са дистрибуцијом. Наши дистрибутери из неког разлога нису хтјели да потроше новац, плашили су се или једноставно нису били способни - рекао је 77-годишњи Редфорд, који већ има два "Оскара", иако ниједан није добио за глуму.

Он је, међутим, био узнемирен чланком који је недавно објављен у "Њујорк тајмсу", гдје се наводи да већина филмова са "Санденса" када стигне у биоскопе не "зарађује" довољно. Редфорд је критиковао новинара који је написао тај чланак и рекао да је погријешио.

- У новинама се појавио текст који алудира на то да "Санденс" није оно што је некада био. А тај закључак је изведен на основу резултата на благајнама. То нисмо ми и нема никакве везе са нама. Ми смо непрофитна организација. Не занима нас новац, то је посао неког другог - рекао је Редфорд.

У фестивалском програму је и филм "Непослушни" српског редитеља Мине Ђукић. Првог дана фестивала приказана су четири филма, из сваког програма по један, а већина се бавила темом смрти.

"Њхипласх" је интензивна драма о младом бубњару који покушава да усаврши своје умијеће и представља америчку драму у такмичарском програму. У програму свјетске драме приказан је "Лилтинг", филм камбоџанског режисера који ради у Енглеској Хонга Кауа, који се бави смрћу и људскошћу. Филм говори о остарјелој мајци која губи сина и самим тим везу са страним свијетом у којем живи, јер не зна енглески.

Смрт и егзистенцијална криза биле су и теме филмова "Jamie Marks is Dead" о дјечаку који умире и враћа се као дух и "Life After Beth" о младићу чија се дјевојка послије смрти појављује као зомби. На "Санденсу" је приказана и комедија Зака Брафа "Whis I was Here ".

Тарантино и Расел

Смјештен у снијегом оковане улице Парк Ситија, "Санденс" фестивал је главно окупљалиште америчког независног филма и мјесто гдје су покренуте каријере многих данас утицајних режисера, укључујући Квентина Тарантина и Дејвида О. Расела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана