Сала Виктор Иго мјесто интелектуалних сусрета

Александра Глишић
Сала Виктор Иго мјесто интелектуалних сусрета

Бањалука - Поштоваоци француске културе јуче су добили нови кутак у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци, гдје је отворено Представништво Француског института - "Еспас Франс".

- Изузетно сам срећна што сам данас у Бањалуци на једном посебном догађају. Одлучили смо да обновимо салу "Виктор Иго" и да у њу смјестимо "Еспас Франс". Овај простор је намијењен свим становницима Бањалуке, а у њему ће осим библиотеке бити и "Кампус Франс" који је искључиво и нарочито намијењен студентима. Они ће ту моћи да добију информације у вези са студирањем у Француској - рекла је амбасадор Француске у БиХ Клер Бодони.

Истиче да имају изузетно добру сарадњу са Народном и универзитетском библиотеком РС.

- Библиотека је спремна да нам уступи неке сале за одржавање курсева француског језика. Јако нам је драго што ће на овом лијепом мјесту сусрета и упознавања, гдје долази много младих људи и студената, бити прилике да и Француска и француски језик нађу своје мјесто - каже Бодони.

О значају новог простора и садржаја у националној библиотеци Српске говорила је и директорица ове институције Љиља Петровић-Зечић.

- Центри културе су јако значајни за повезивање народа и није случајно да се у библиотеци отвара још један. Култура је област која отвара сва врата и ово је јако значајно и за град Бањалуку јер се повећава културна понуда, а тако се граде и економски односи, што је свима јако важно - истиче Петровић-Зечић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић види вишеструки значај у Представништву Француског института.

- За Бањалуку у концепту регионалног центра изузетно је важна оваква врста комуникације са неким од доминантних свјетских култура. Надам се да ће они који ће овдје радити показати и веће интересовање за нашу културу - рекао је Радојичић.

Мисија

Мисија Француског института у БиХ је ширење француског језика и културе на просторима цијеле земље. Основан је 2003. године са административним сједиштем у просторијама француске амбасаде у Сарајеву, а располаже са још два културна центра у Бањалуци и Мостару. Ови центри нуде бројне културне активности током читаве године и сваке године примају око 350 полазника на курсеве француског језика намијењене различитим нивоима и узрастима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана