Сајам званично затворен предајом отворене књиге Кини

СРНА
Сајам званично затворен предајом отворене књиге Кини

Београд - Међународни сајам књига у Београду званично је данас затворен предајом Отворене књиге Кини, која ће идуће године бити земља почасни гост ове манифестације.

Током 58. Међународног сајма књига својом издавачком дјелатношћу представила и Република Српска.

На штанду Републике Српске на сајму књига протеклих седам дана одржано је низ промоција, а "Повељу успјеха" за најтраженију књигу добила су Сабрана дјела Пера Слијепчевића у издању Академије наука и умјетности Републике Српске и издавачког предузећа "Свет књиге" из Београда.

Штанд Републике Српске, који је организовало Представништво Српске у Београду, био је у знаку обиљежавања сто година Првог свјетског рата, а важно мјесто је заузимао Стуб истине, на којем су биле исписане чињенице о том рату.

Пољски амбасадор Анџеј Јасиновски је у име овогодишњег госта Пољске уручио Отворену књигу амбасадору Кине Џангу Вансјуеу.

"Када је ријеч о култури, ситуација је свуда тешка, али у Србији култура не стоји тако лоше", рекао је Јасиновски.

Он каже да је задовољан што је Србија отворена за различите књижевности и културе, што се потврђује и тиме да ће Кина идуће године бити почасни гост једне од најљепших манифестација посвећених писаној ријечи.

Кинески амбасадор се нада да ће Кина догодине организовати сајам који ће бити успјешан као и овај 58. по реду.

Он је рекао да ће сајам књига бити прилика да се продуби интензивна сарадња и разумијевање Кине и Србије, да се покажу како изузетна историја и цивилизација Кине тако и њен развој.

Предсједник Организационог одбора Сајма књига Жељко Ожеговић оцијенио је да је овогодишњи сајам био бољи, са више излагача, новинара, програма.

Он је додао да је у акцији прикупљања књига за библиотеке сакупљено око 2.200 књига, те да ће их до краја дана, до када су сајамске капије отворене, бити још.

На овогодишњем сајму се представило 490 директних излагача, од тога 48 из иностранства, међу којима из Републике Српске, БиХ, Француске, Македоније, Ирана, Црне Горе, Јапана, Бјелорусије, Кине, Хрватске, Велике Британије, Холандије, Русије, Аустрије, Шпаније, Њемачке и Индије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана