Сајам књига у Београду: Представљена два издања Универзитета у Источном Сарајеву

Srna
Foto: Srna

БЕОГРАД - На београдском Сајму књига вечерас је представљена Монографија "30 година Универзитета у Источном Сарајеву" и фототиспко издање универзитетског часописа "Васељена" који свједоче о бурним и тешким временима у којим је Универзитет основан и израстао у једно од најважнијих образовних институција Републике Српске.

Први ректор Универзитета Војислав Максимовић је нагласио, евоцирајући успомене на ратне године када је Универзитет основан, да је идејни творац и један од најзаслужнијих за то био и један од оснивача Републике Српске покојни Момчило Крајишник који је био свјестан колико је образовање важно, а да је велику улогу имао и Љубомир Зуковић.

Максимовић је нагласио да га је вијест да је изабран за ректора изненадила и да није могао да одбије, нагласивши да му је веома драго што присуствује промоцији монографије која свједочи о тим временима.

Професор Драга Мастиловић је рекао да је питање опстанка и оправданости постојања Универзитета у Источном Сарајеву често било предмет расправа у Народној скупштини тадашње Републике Српске.

"На засједању 30. и 31. децембра 1993. године водила се жучна расправа о оправданости постојања овог универзитета. У расправу се укључио и тадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић који је позвао посланике да не размишљају регионално већ национално", рекао је Мастиловић.

Он је навео да је Караџић тада поручио посланицима да воде рачуна о сваком дијелу Републике Српске, а не само о својим регијама.

Мастиловић је рекао да се снажно за очување универзитета залагао и посланик Војо Купрешанин који је рекао да се дјеци око чијих кућа падају гранате мора омогућити да се образују и чувају српску земљу, јер ће српска револуција пропасти ако они оду.

Он је додао да порука Купрешанина има свој пуни смисао и данас, а да од момента оснивања и у све три деценије рада Универзитет има изузетне критеријуме и ниво.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изразио је задовољство што су ова два капитална дјела вечерас представљена београдској публици, нагласивши да је било потребно пуно воље, мудрости и рада на њима.

Професор Сандра Ивановић осврнула се на фототипско издање часописа "Васељена", оцијенивши да тај часопис, који је излазио од 1995. до 2002. године, представља драгоцјено насљеђе Универзитета у Источном Сарајеву.

Она је навела да је изашло укупно 12 бројева часописа, а да су текстове потписали неки од највећих српских интелектуалаца и духовника тог времена, што их чини посебно вриједним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана