Сајам књига грађанима омогућио да се упознају о издаваштву Српске

Срна
Сајам књига грађанима омогућио да се упознају о издаваштву Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Протекли Сајам књига на Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву био је веома успјешан јер је омогућио да се бројни посјетиоци кроз непосредан контакт са издавачима упознају о издавачкој дјелатности Републике Српске, рекла је библиотекар у Матичној библиотеци Источно Сарајево Слађана Братић.

Братићева је Срни рекла да упркос чињеници да је издавачка продукција у Српској скромна, акценат мора бити стављен на њу, како би постала видљива за ширу јавност, те да је овај сајам био одлична прилика за то.

"Видјели смо да култура заиста треба да изађе на улице јер сва три дана трајања сајма посјећеност је била велика, чак и у уторак, када је падала киша. Чим се разведрило људи су дошли, обилазили штандове, разговарали са издавачима и излагачима и купили по неку књигу", испричала је Братићева.

Напомињући да је Матична библиотека Источно Сарајево организатор Сајма књига, Братићева наводи да у овом колективу сматрају да су направили доста добар посао, те да им је посебно драго што су у оквиру сајма организоване промоције књига на отвореном.

"Промоције књига на отвореном су занимљиве, пошто се осим посјетилаца, који су дошли на промоцију, увијек појаве и случајни пролазници који застали да виде шта се дешава и ослушну шта се то прича. Тако нешто се ријетко дешава приликом промоција у затвореном простору", нагласила је Братићева.

Она је изразила наду да ће Матична библиотека, уз подршку општине Источно Ново Сарајево, и другим партнерима и убудуће бити у прилици да организује сличне догађаје.

Према њеним ријечима, већина од девет излагача је задовољна учешћем на сајму књига у Источном Сарајеву, пошто су остварили директну комуникацију са посјетиоцима, који су показали интересовање и за неке, за сада, потпуно анонимне ауторе из Српске.

"Колико је сам наступ на Сајму био исплатив, мислим да то ни нама ни издавачима није било превише важно", закључила је Братићева.

Сајам књига на Тргу Републике Србије организован у оквиру културно-забавне манифестације "Љето у Источном Новом Сарајеву, отворен је у понедјељак 16. августа, промоцијом издавачке дјелатности Матичне библиотеке Источно Сарајево, која је била и организатор овог сајма.

Другог дана сајма Књижевни фонд "Свети Сава" промовисао је књиге Саве Живковића "Нови свјетски поредак уништава планету" и "Пред нашим очима", те књигу Радослава Самарџије "Говорим српски".

Истог дана Народна библиотека Пале промовисала је монографију "Рођени вјечно да живе" аутора Миланка Чобовића.

Посљедњег, трећег сајамског дана у организацији Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево представљена је књиге универзитетског професора и лингвисте Милоша Ковачевића "Србистички огледи" и својеврсна јавне трибине о положају српског језика данас.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана