САД враћа украдена културна блага Баграду

Александра Маџар
САД враћа украдена културна блага Баграду

Багдад - Шездесет антиквитета које су САД опљачкале у вријеме окупације Ирака од 2003. до 2011. године враћене су Народни музеј у Багдаду гдје ће бити и изложене послије дванаест година.

Стаклене вазе, глинени рељефи, бронзана копља и сјекире, заплијењени од стране Сједињених Америчких Држава, привремено су били изложени у Конзулату Ирака у Вашингтону, одакле су допутовали назад у Багдад.

Међу њима је изванредна глава скулптуре асирског крилатог бика, из 700. године п.н.е, процијењена на два милиона долара. Та глава је украдена из палате краља Саргона Другог у Ниниви, на сјеверу Ирака, који је лани запосјела војска екстремистичке Исламске државе и недавно је демолирала.

- Та вандалска активност у том и другим мјестима која су заузели екстремисти убрзала је повратак ирачког културног блага. Читав свијет се ујединио да заштити нашу културу - рекао је амбасадор Лукман Фаили.

Народни музеј у Багдаду поново је отворен крајем фебруара, а захваљујући неуморним дванаестогодишњим напорима нађена је готово трећина од 15.000 украдених предмета.

Ирачки званичници навели су да су убрзали поновно отварање музеја реагујући на недавно уништавање древних кипова у Мосулу. Исламска држава објавила је видео-снимак својих припадника док у Мосулу на сјеверу Ирака маљевима разбијају древне предмете, уз објашњење да су то "симболи идолопоклонства које треба уништити".

- Догађаји у Мосулу су нас навели да убрзамо отварање музеја јер смо жељели да на свој начин реагујемо на криминал исламиста - изјавио је представник Министарства туризма Каис Хусеин Рашид.

Организоване криминалне групе су се окористиле америчком војном интервенцијом и хаосом који је потом настао и ирачке музеје опљачкале још 2003. године. Не зна се гдје је већина однијетих предмета. Национални музеј посједује једну од најзначајнијих археолошких збирки на свијету због богате колекције умјетничких дјела Месопотамије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана