"Ружно паче" отвара нову сезону: Поучна бајка о правим вриједностима

Илијана Божић
"Ружно паче" отвара нову сезону: Поучна бајка о правим вриједностима

БАЊАЛУКА - Невоље малог лабуда који се грешком родио у пачијем гнијезду и патње због различитости и одбацивања средине биће представљене на позорници Дјечијег позоришта Републике Српске.

Представа “Ружно паче”, која нам указује да се праве вриједности крију унутар човјека и која нам говори о неприхватању различитости једнако је важна како за малишане тако и за одрасле.

Из Дјечијег позоришта РС истакли су да су у току пробе “Ружног пачета”, представе која би требало премијерно да буде приказана 10. септембра.

- Ријеч је о драматизацији најпопуларније бајке Ханса Кристијана Андерсена, коју је за бањалучки ансамбл урадила редитељка представе Александра Спасојевић. Насловну улогу Ружног пачета игра Божана Бијелић, а подјелу чине Александар Бланић, Драган Вучић, Свјетлана Андрић и Зорана Шуман - навели су из Дјечијег позоришта РС.

Нагласили су да су пробе, уз све мјере предострожности и неопходног поступања због превенције ширења инфекције вируса корона, тактички организоване у сведенијем формату рада са глумцима, како би се са мање извођача и мобилније  “слагале” сценске слике, чиме је Александра Спасојевић омогућила безбједан креативни простор својим сарадницима.

- Премијера “Ружног пачета” уједно је и прва инсценација ове бајке у историји Дјечијег позоришта РС, што је чини посебно важним насловом којим ће бити отворена 66. сезона националног театра за дјецу - навели су из Дјечијег позоришта РС и додали да је покровитељ представе Министарство просвјете и културе.

Глумица Дјечијег позоришта и редитељка представе “Ружно паче” Александра Спасојевић раније је за “Глас Српске” истакла да би овај комад требало све нас да подсјети, а неке и да научи шта су праве вриједности, а шта је лажни сјај.

- Публика у Дјечијем позоришту РС је требало да види нашу представу “Ружно паче”, по Х.К. Андерсену, у мојој режији, крајем априла. Волим Андерсена од дјетињства, када сам вјежбала читање уз његове бајке, које су, у исто вријеме, биле тако озбиљне, а тако прилагодљиве најмлађем читаоцу. Биле су дубоке, идејно, и враћала сам им се кроз цијело одрастање, и откривала нове слојеве његових бајки. Имала сам прилику да играм у његовим бајкама, али ово је први пут да режирам његов наслов у својој драматизацији - објаснила је тада Спасојевићева.

Сценографију и костим потписује Моника Мочевић, аутор музике је Златан Мирић, а кореограф представе је Марко Дукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана