Руски редитељ обожава да снима филмове са Милошем Биковићем: Схватио сам да ће бити звијезда

ГС
Руски редитељ обожава да снима филмове са Милошем Биковићем: Схватио сам да ће бити звијезда

Руски редитељ Клим Шипенко је изјавио данас да му је снимање филма "Слуга 2", чије је српска премијера сутра у Синеплекс Галерији, био подједнак изазов као настајање остварења "Излазов" које је снимљено у свемиру, као и да обожава да снима са глумцем Милошем Биковићем.

"Гледаоци су вољели први филм 'Слуга' и била је лака одлука да снимим наставак. Очекивања су велика, али као редитељ ионако желиш да ти филм ишчекују гледаоци. Свиђа ми се притисак да направим добар наставак, пружим људима оно што су волели у првом делу и нешто ново у наставку", рекао је Шипенко Тањугу.

Комедија "Слуга" (2019) са Биковићем у главној улози био је најгледанији филм свих времена у Русији, а Шипенко је додао да је дао све од себе да би гледаоци рекли да је други филм бољи, поготово што му је то први редитељски наставак у каријери.

У првом филму Биковић је играо размаженог младића који се у својеврсном ријалитију нашао несвјесно у улози слуге у селу из прошлости у Русији. У наставку Биковић, у сличним лажираним околностима царске Русије у вријеме Наполеоновог рата 1812. године, настоји да помогне размаженој Катји коју игра Аглаја Тарасова.

"Централни механизам филма је како да променимо девојку? Мушкарци прокушавају променити жене читаво време, да буду онакве како ми то мислимо, али у животу обично нисмо успешни. Филм нам даје могућност да замислимо да је то могуће. Не кажем да је то боље. То је прича о жени из мушке перспективе", навео је редитељ.

Након првог дијела смјештеног у мало руско село, Шипенко је схватио да у "Слуги 2" мора сликом захватити више, а то му је пружило време Наполеонских ратова као "врло занимљиво и синематично раздобље у руској историји", пуно дворова и балских дворана.

"Био је лак избор да се преселимо у предивне балске дворане и да акциони део филма обогатимо ратом и Наполеном самим. Наравно, на комичан начин, као и све у филму", напоменуо је Шипенко.

Поред двоје главних глумаца поделу филма чине и Иван Охлобистин, Александар Самојленко, Марија Миронова, Олга Дибцева, Наталија Рогожкина, Софија Зајка, Павел Деревјанко и многи други, а Шипенко истиче да му је ово трећи филм са Биковићем, и нада се да ће "урадити још десет заједно".

"Волим да радим са њим. Схватио сам да ће бити један до глумаца са којим желим да радим и да ће бити звијезда. То се десило. Има распон глумачких боја које користи и мијења их на врло лак и даровит начин. Добро изгледа, духовит је и паметан. Одлична комбинација за водећег глумца", оценио је редитељ.

Шипенко је напоменуо да је за њега сваки филм нови изазов, као у случају "Изазов" (2023), првог остварења сниманог у свемиру, пошто је са главном глумицом Јулијом Пересилд боравио на Међународној свемирској станици.

"Снимање 'Слуге 2' је било подједнако тешко као и снимање у свемиру. Сви мисле, урадио си први филм, други 'Слуга' ће бити лакши. Не, други је био тежак због размјера. Нисам раније радио призоре балског плеса и било је тешко да их снимам", навео је Шипенко.

Према његовим речима, у кинематографији је снимљено доста сцена плеса, али ријетко су добре, јер су тешке за снимање, а и њему су представљале изазов, као и ратне сцене са доста војника, пуцњаве, топова и коња. Упитан како види у будућности улогу вештачке интелигенције у филмској индустрији, Шипенко је рекао да ће бити "опште коришћена као сјајно оруђе", а да филмски радници тек требају да науче како да је укључе у процес. "Учиниће рад лакшим и продуктивнијим. То је нова технологија. Као мобилни телефони који су извели револуцију", оценио је Шипенко.

"Слуга 2" је већ имао свјетску премијеру у Москви, а у српске биоскопе улази 4. јануара 2024. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана