Романтичан почетак уз љубавну причу Вудија Алена

Приредила: Мирна Пијетловић
Романтичан почетак уз љубавну причу Вудија Алена

Кан - Након Берлинала, филмском посветом старом Холивуду почео је и 69. кански фестивал. Најновији филм ветерана Вудија Алена "Кафе Сосајети" отворио је врата најпрестижнијег свјетског фестивала, на коме ће се за "Златну палму" такмичити 21 филм.

Потписују их стари знанци, али и нова ауторска имена. Када Вуди Ален отвара фестивал, кажу да то више није ни вијест. Ниједан редитељ у историји Кана није имао част да чак три пута отвори фестивал.

Осамдесетједногодишњи оскаровац у посљедње три декаде сваке године избаци нови наслов, почев од "Менхетна" из 1979. године, "Кафе Сосајети" је званично његов 12. филмски наступ у Кану.

У 49. филму у каријери, са звијездама нове генерације Кристен Стјуарт и Џесијем Ајзенбергом, искусни редитељ евоцира дух старог Холивуда у омиљеном жанру романтичне комедије, саткане од ситних духовитих заплета налик сценама из театра. Након много лутања вратио се на стазе провјерене славе и неодвојивог квалитета.

- Осјећам се младо, ментално сам у пуној снази и веома активан. Добро једем и редовно вјежбам. Моји родитељи су доживјели дубоку старост, тако да мислим да сам и ја добио џекпот - навео је славни редитељ Вуди Ален.

Сцена из Годаровог класика о филмском бизнису "Презир", на званичном плакату, подсјећа да се фестивал потрудио да концентрише елиту филмске индустрије.

Ипак, ту су и критике због затворености Кана, отвореног претежно за уобичајена имена у трци за "Златну палму", попут Алмодовара, Џармуша, браће Дарден, Кена Лоуча.

Да фестивал интензивно кокетира са Холивудом доказују и нови филмови Шона Пена, Стивена Спилберга, Џоди Фостер, као и долазак Џорџа Клунија, Џулије Робертс, Расела Кроуа, Мела Гибсона.

Жирију ће ове године предсједавати аустралијски редитељ, сценариста и продуцент Џорџ Милер, а у складу са досадашњом традицијом универзалног и међународног приступа и објективности у жирирању, с Милером ће вијећати осам филмаџија из Ирана, Данске, Сједињених Држава, Италије, Француске, Канаде и Мађарске. 

Уз Милера, жири чине четири жене и четири мушкарца: глумица Кирстен Данст, пјевачица и глумица Ванеса Паради, редитељка Валерија Голино и ирански продуцент Катајун Шахаби, док састав мушке половине жирија чине глумци Доналд Садерленд и Мадс Микелсен, редитељи Арно Деплешен и Ласло Немеш, који је прошле године освојио "Гран при" награду за филм "Саулов син". 

Кански фестивал представља један од најпрестижнијих филмских манифестација на свијету. Први пут је одржан 1939. године, али је дефинитивно установљен као такмичарски фестивал с наградом 1955. године.

Фестивал ће трајати до 22. маја, када ће бити проглашен овогодишњи добитник "Златне палме".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана