Роман Вајар Светозара Савића прича о животу

Снежана Тасић
Роман Вајар Светозара Савића прича о животу

Приједор - Роман "Вајар" црногорског писца Светозара Савића промовисан је у четвртак увече у организацији Народне библиотеке "Ћирило и Методије" у Приједору.

Директор библиотеке Мара Ећим је представљајући аутора истакла да интернет даје могућност упознавања те отуда могућност да се приједорска публика информише о умјетничким стваралачким дешавањима Црне Горе.

- Представљамо роман о коме су многи написали изузетне похвале. Роман је био номинован за награду "Меша Селимовић" у име црногорског Удружења књижевника, а номинација за ово признање у свијету литературе већ сама по себи представља немали успјех - истакла је Ећимова.

Говорећи о свом другом роману Светозар Савић је појаснио да просто не постоји ниједан облик живота, бар код хомо сапијенса, да не постоји утицај једног човјека на други.

- Комплетан живот је вајање и сваки дан живимо хиљаду димензија које су невидљиве и зато не можемо да просуђујемо ништа о њима. И када не можемо да схватимо те узрочно-посљедичне ланце, обично кажемо моћ, судбина и слично - рекао је Савић.

Он је додао да је његова струка винарство и по вокацији је енолог, који је докторирао на биротехничким наукама, али да уживању у писању и магији коју пружа умјетност.

- Ово је просто моја паралелна могућност изражавања и мени је наука помогла у смислу методике да будем темељан. Међутим, умјетност је таква, она вам за разлику од науке, не поставља границе. Наука је доста ригидна и морате се држати неке научне методологије. Међутим, у умјетности имате потпуну слободу и онда можете потпуно изразити оно што носите у себи - рекао је Савић.

О књизи "Вајар" говорила је књижевни критичар Александра Вуковић, која прати рад Светозара Савића, не само откад он пише романе, него и његов научни рад, будући да је он провјерен кушалац вина у Црној Гори и аутор еминентних књига које су преведене на руски и енглески језик.

- "Вајар" је једна богата комплексна наративна структура са веома пажљиво моделованим ликовима и оно што је највећи квалитет овог језика јесте лексичко богатство. Стил и роман "Вајар" доприносе оживљавању онога што је у најдубљим слојевима наше историје веома значајно књижевно насљеђе, почев од Његоша, па све до савремених писаца због тога што Савић улази у корпус тих који чине савремену књижевност у Црној Гори веома свјежом, актуелном и чини ми се да је још један њен значај у њеној ангажованости - казала је Виковићева.

Она је додала да је ова књига једна велика критика друштва у коме живимо, свих његових структура, метафоре и алегорија која кореспондира дубоко са самим именом Црне Горе.

- Мислим да је сам роман у духу простора из којег потиче, али исто тако врло разговорљив тако да се може разумјети и овдје - закључила је Вуковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана