Роман Томе Марића представљен у Градишци

М. В.
Роман Томе Марића представљен у Градишци

Градишка - Књига "Крв на црвеном", аутора Томе Марића, која говори о потресним догађајима на крају Другог свјетског рата у љевчанском и поткозарском крају, представљена је у понедјељак увече у Културном центру Градишка.

Рецензент књиге Ранко Прерадовић рекао је да роман није историја, није поука, ни подука, то је прича о животу, људима и свему што је тај свијет доживио те 1945. у Лијевчу пољу.

- Тим просторима пролазили су четници предвођени Павлом Ђуришићем, гдје је уз шачицу тих бораца био велики број цивила и то је оно што је најтрагичније у овој причи. Да се такве ствари не понављају међу нама, опомена је којом се бави Томо Марић - истакао је Прерадовић.

- Дај Боже да се овај велики, моћни, богати свијет умори од зла и мржње према слабијим и најчешће недужним, ваљда ће тада овом планетом завладати мир - посљедња је реченица у Марићевом роману, који каже да је у то дубоко убијеђен, а свака друга мисао води га у неспокој и тужна размишљања.

Аутор се пита и коме је требало да се истина о страдању у Лијевчу пољу "стави под тепих".

Роман "Крв на црвеном" дочекан је са посебним интересовањем јер су отворене приче које су све донедавно биле забрањена тема, о којима се није ни говорило ни писало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана