Роман Тање Ступар-Трифуновић у најужем избору за награду "Златни сунцокрет"

Танјуг
Роман Тање Ступар-Трифуновић у најужем избору за награду "Златни сунцокрет"

БЕОГРАД - Романи "По шумама и горама" Миленка Бодирогића у издању "Орфелина", "Откако сам купила лабуда" Тање Ступар-Трифуновић у издању "Архипелага" и "Грозота или..." Слободана Тишме у издању "Чаробне књиге" нашли су се у најужем избору за награду "Златни сунцокрет".

Према мишљењу жирија за додјелу награде "Златни сунцокрет", који чине Драган Јовановић Данилов, Драган Бабић и Владимир Гвозден, књиге које су ушле у најужи избор представљају изузетно успјешна остварења и уносе свјежину и другачији израз у токове савремене српске књижевности.

 

- Све три романа су сведена, без вишкова и празног хода, садрже одређену врсту књижевне "лудости" која иступа против свепрожимајућег моралисања и лажне пристојности у српској култури. Ови романи на уверљив начин комбинују иронију и емпатију, они разумеју свет онолико колико се он може разумети, без претераних амбиција литерарних свезналица, а лирски дах вијуга њиховим страницама као неопходни зачин горким темама које се у њима обрађују - пише у саопштењу жирија.

Фабрика "Витал" из Врбаса ове године 23. пут додјељује књижевну награду "Златни сунцокрет".

Награда "Златни сунцокрет", у јавности позната и као "Виталова" награда, додјељује се за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповијетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављено у току претходне године.

Награда је први пут додијељена 1996. године пјесничкој збирци Ивана В. Лалића, а међу добитницима су Радослав Петковић, Светлана Слапшак, Горан Петровић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Јовица Аћин, Милета Продановић, Драган Јовановић Данилов, Давид Албахари, Угљеша Шајтинац и Драган Великић. Прошлогодишњи добитник је био Вуле Журић за роман "Помор и страх". Одлуку о лауреату жири ће саопштити до краја јануара.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана