Роман “Сутра је нови дан” Маргарет Мичел у новом руху пред читаоцима

Илијана Божић
Foto: Лагуна

БАЊАЛУКА - “Жене имају такву снагу и издржљивост о којој мушкарци нису ни сањали - да, увијек сам тако мислио, иако су ме од дјетињства учили да су жене крхка, њежна, сензуална створења”, ријечи су Рета Батлера, јунака романа “Прохујало с вихором”, који се на примјеру главне јунакиње Скарлет О'Хара увјерио у женску снагу и борбеност.

Овај роман америчке књижевнице Маргарет Мичел објављен је први пут 1936. године, а брзо је стекао велику популарност. Ова сјајна књига која доноси маестралну причу о снази и борби жене Скарлет О'Хара, која је у та давна времена својим поступцима, вођењем бизниса и финансија шокирала све око себе и рушила предрасуде, али и прича о америчком југу, рату сјевера и југа, класним разликама те расним подјелама стиже у новом руху, на српском језику, у издању “Лагуне” и то данас.

Поред свега набројаног у роману су приказане психолошке борбе, цијена праве љубави, заблуде, али и модна сцена јужне Америке. Скарлет О'Хара позната је по зеленој хаљини коју је у постратној кризи и сиромаштву направила од завјеса, да би изгледала моћно и да би остварила циљеве, спасила имање и породицу од пропасти.

Будући да је омиљена реченица главне јунакиње: “Мислићу о томе сутра. Сутра је нови дан” не чуди што је издавач одлучио да књигу која ће бити објављена у два тома назове “Сутра је нови дан”. Роман је на српски језик превела Дубравка Срећковић Дивковић.

Књига је добила Пулицерову награду за најбољи роман, а продата је у 30.000.000 примјерака широм свијета. По поменутој књизи снимљен је и филм “Прохујало с вихором” 1939. године.

На страници “Лагуне” у опису књиге је наведено да је прошло више од 80 година након објављивања овог класика америчке књижевности, који је како на историјском тако и на психолошком плану подједнако модеран и данас, као у тренутку свог настанка.

- Током америчког грађанског рата, очаравајућа и енергична Скарлет О'Хара гледа како њена светла будућност заувек нестаје. Неуморна, предузимљива и безобзирна бориће се свим снагама да би спасла земљу и наследство: Тару. Растрзана између немогуће љубави према два мушкарца - Ешлију Вилксу, слабићу који не уме да се снађе у новим околностима, и заводљивом Рету Батлеру, тајкуну свога доба и сурово моћном играчу - Скарлет је отелотворење трагедије преживљавања која је задесила плантажерске породице на Југу 1865. године - наведено је на сајту “Лагуне”.

Како је наведено у Сједињеним Државама написане су многе књиге које су се позабавиле темом грађанског рата, али ниједна нам није представила амерички Југ попут ове, нити тако увјерљиве ликове чије ћемо ријечи, страхове и чежње памтити цијелог живота.

- На богатом фону предратне доконости и раскоши, ратне олује и послератне материјалне и духовне беде, величанствен историјски роман Маргарет Мичел незаборавна је прича о љубави и губитку. Њени јунаци данас чак снажније блистају као једна безмало савршена поставка психолошке драме с трагичним крајем. Заводљиво, епски, елегично, “Сутра је нови дан” само по себи садржи “спору драж” Југа, али ниједна његова страница није сувишна. Од првог објављивања 1936. овај роман постао је класик за сва времена - наведено је у опису књиге на “Лагуни”.

Ралф Томпсон коментаришући овај роман у “Њујорк тајмсу” 30. јуна 1936. године написао је: “Колико је тачна ова историја, на стручњацима је да кажу, али ниједан читалац неће моћи да не стекне осећај за трагедију која је задесила плантажерске породице 1865, као и да боље разуме позадину данашњег јужњачког живота. Сваки роман од више од хиљаду страница значајно је постигнуће те ауторка романа “Сутра је нови дан”, и због истраживања које је он захтевао и због самог писања, заслужује дужно признање.”

С друге стране “Вашингтон пост” је објавио да је ово “најбољи роман који је икада написан о Југу, непревазиђен у целокупној америчкој књижевности.”

О ауторки

Маргарет Мичел је рођена у Атланти, њен отац Јуџин био је адвокат, а мајка Мери Изабел суфражеткиња. По завршетку Вестминстер школе кренула је на Смит Колеџ, али се 1918. због смрти мајке вратила кући и убрзо је почела да пише за новине. Њено најпознатије дјело је роман “Прохујало с вихором”. Погинула је у саобраћајној несрећи 1949. године. Маргарет Мичел је била јужњакиња, рођена и доживотна становница Џорџије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана