Ролингстон брани насловницу са бомбашем

Б92
Ролингстон брани насловницу са бомбашем

Њујорк - Познати амерички часопис "Ролингстон" одговорио је бројним критичарима и чврсто стао иза своје одлуке да на насловну страну августовског броја стави фотографију "бостонског бомбаша" Џохара Царнајева.

Овај број једног од најпознатијих периодичних издања на свијету забрањен је у неколико већих трговинских ланаца у САД, бројне музичке и глумачке звијезде су осудиле потез уредништва, али из "Ролингстона" поручују да је у питању само наставак "добре новинарске традиције".

- Наша срца су уз жртве бомбашког напада на Бостонског маратону, а наше мисли су увијек уз њих и њихове породице. Носећа прича коју објављујемо ове недјеље уклапа се у новинарску традицију и дуговјечно настојање листа да на озбиљан и промишљен начин обрађује најважнија политичка и културна питања данашњице. Чињеница да је Џохар Царнајев млад, да је сличних година као наши бројни читаоци, само чини важнијом потребу да истражимо комплексност тог питања и што свеобухватније разумијемо како је могуће да дође до овакве трагедије, наводи "Ролингстоун".

Иначе, на насловници се налази фотографија коју је Царнајев сам "усликао" и уз коју лист подсјећа на нека издања са легендарним фронтменом Дорса Џимом Морисоном.

Ударни наслов је "Бомбаш", а испод њега пише "Како је популарног, обећавајућег студента изневерила породица, како је пао у руке радикалног ислама и како је постао монструм".

"Ролингстону" ово није први пут да провоцира читалачку публику. Сличне реакције изазвао је и 1970. године када је објавио фотографију масовног убице Чарлса Менсона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана