Рок Радиша: Кухиња као срећна карта

Александра Маџар
Рок Радиша: Кухиња као срећна карта

Бањалука - Чињеница да сам постао члан ансамбла Народног позоришта Републике Српске за мене је велика част, али истовремено и одговорност према театру који ме примио под свој умјетнички кров, људима који су такође конкурисали на то место и на крају себи самом.

Овим ријечима млади глумац Рок Радиша описује прве дане које проводи у националном театру Српске, гдје је добио прилику да на најстаријим позоришним даскама у Бањалуци закорачи у нови свијет умјетности.

- Уколико сада, када сам постао члан НПРС, дозволим себи да постанем лењ и неозбиљан одговорно тврдим да ме треба обесити за палчеве изнад велике сцене као пример свим глумцима који започињу каријеру - кроз смијех је испричао Радиша.

Заљубљеници у позоришну умјетност имали су прилику да овог младог глумца већ гледају на сцени националног театра у представама "С планине и испод планине", "Укроћена горопад" и "Кухиња".

- Дар је од Бога када радиш оно што волиш. Испуњава ме рад у позоришту, а глума као професија је за мене нешто најлепше што постоји. Да ли је данас тешко бити глумац? Јесте, али тешко је бити и економиста и правник, кувар. Данас је све тешко - рекао је Радиша.

Каже да је за њега најбоља ствар која му се као младом глумцу десила, прилика да буде дио ансамбла комада "Кухиња" у режији Младена Матерића.

- Добио сам шансу да кроз пробе и истраживање "крадем" знање од свих који су радили на представи. Пре почетка рада на представи "Кухиња" мислио сам да сам најбољи глумац на планети. У току стварања комада сам увидео колико заправо треба да учим и радим - нагласио је Радиша.

Историја

- Не бих говорио о недостатку новца у позоришту, него о другом феномену који ме у најмању руку плаши. Да Американци имају нашу историју и традицију цео свет би кроз филмове, знао и за Властимира и за цара Душана и за мајора Гавриловића, а код нас Срба? Питање је колико и нас самих зна за њих. Паметном доста - каже Рок Радиша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана