Рогатицa: Смех кроз сузе омаж Петру Кочићу

С. М.
Рогатицa: Смех кроз сузе омаж Петру Кочићу

Рогатица - Немогуће је говорити о Кочићу, а не поменути Давида Штрпца, који лукаво и вешто разговара са судијом, аустроугарским чиновником, и који му говори све оно што мисли, али језиком са пренесеним значењем, наглашавајући своју "неукост и простоту".

Рекао је ово у пригодној бесједи пјесник и књижевник Слободан Ристовић из Чајетине, отварајући јуче у просторијама Народне библиотеке у Рогатици изложбу "Смех кроз сузе" која је посвећена 100-годишњици смрти Петра Кочића, једног од најсмјелијих српских писаца и бораца за правду и слободу српског народа, посебно сељака на крају 19. и почетком 20. вијека. Аутори изложбе, која ће бити отворена до 30. јуна, су Анђа Бијелић и Илија Смиљанић из Народне библиотеке у Ужицу, а кроз текст и фотографије на 14 табака испричали су причу о Кочићу.

Изложбу чини од уводног текста Николе Стројнића, преко бурне биографије, његовог стваралаштва, Кочићевог језика, савременика Милутина Ускоковића и Бранислава Нушића до политичког активизма, ропства у тузланском затвору до смрти 1916. у београдској душевној болници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана