Рогатица: Народна библиотека центар културних дешавања

Сретен Митровић
Рогатица: Народна библиотека центар културних дешавања

Рогатица - Народна библиотека у Рогатици све више постаје центар културних збивања у овом граду. Уз 33.000 наслова разних књига, или три књиге по глави становника у општини, разврстаних према намјени и узрасту читалаца у неколико различитих одјељења, на услузи читаоцима стоји шест радника са потребним стручним квалификацијама и они за сада опслужују скоро 650 читалаца.

- Наравно, то је занемарљив проценат у односу на укупан број становника у општини и посебно књижни фонд којим библиотека располаже - истакла је директор библиотеке Анђелка Ђерић.

То је и разлог, додаје она, да чине све да њихове потенцијале приближе читаоцима. С тим циљем формирали су и драмско-рецитаторско-музичку дружину са око 40 чланова, ученика основне и средње школе, чијом активношћу утичу на културни амбијент и дешавања у граду и општини.

- До сада смо организовали 15 различитих манифестација. Међу њима су омажи најпознатијим српским књижевницима и пјесницима. Сјећање на Лазу Костића обновили смо кроз сценско-музички програм "Снове сањам", Јована Дучића "Слава, то је страсно срце мученика", Бранка Радичевића "Кад би ове руже мале", Десанку Максимовић "Сањам да ћеш доћи", Алексу Шантића "Ако хоћеш да ти пјевам" и Ђуру Јакшића "Јесте ли ми род, сирочићи мали", а светом Василију Острошком посветили смо програмом "Радуј се Василије свети, са нама маленима" - истакла је она.

Ђерићева истиче да су пун погодак имали и са ученицима основне школе кроз радионице уз Свјетски дан смијеха, Дан матерњег језика, Свјетски дан књиге, Међународни дан дјечије књижевности, Свјетски дан писмености и поводом 100-годишњице Сарајевског атентата приређена је академија на којој су учешће узели рецитатори и пјевачи из драмско-рецитаторске дружине.

И преостали дио године биће у знаку активности у Народној библиотеци. У плану је обиљежавање Европског дана језика, Дана библиотекара Српске, Свјетског дана слободе и стваралаштва Јована Јовановића Змаја и Вука Караџића.

Књиге на поклон

Народна библиотека укључила се и у акцију прикупљања књига за поплављене у Српској и Србији. У јулу и августу прикупљено је више од 1.800 разних књига, од чега од грађана више од 500, а библиотека је из својих фондова издвојила 1.317 књига којих је имала у већем броју. Дио прикупљених књига преко Друштва библиотекара Републике Српске већ је отпремљен у Добој и Обреновац, а преостали дио ових дана биће послат у Шамац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана