Рођен Клод Моне, отац импресионизма

Приредила: Мирна Пијетловић
Рођен Клод Моне, отац импресионизма

Париз - Један од најдосљеднијих сликара импресионизма, човјек по чијој је слици "Импресија, рађање сунца" овај правац добио име, Клод Моне је рођен прије 175 година, 14. новембра 1840. године у Паризу.

Године 1845. његова породица се преселила у Авр, у Нормандији. Ту је као младић почео да ради карикатуре које је излагао по излозима дућана. Убрзо их је запазио локални сликар Ежен Буден, заинтересовао се за младог Монеа и почео да га води са собом кад год би ишао да слика пејзаже.

У Авру је упознао и Жонкена, који је такође доста утицао на Монеа (и Буден и Жонкен се убрајају у претече импресионизма). Послије ове двојице, пао је под утицај Короа и Курбеа.

На почетку своје сликарске каријере бавио се фигуралном композицијом, али је по одласку у Лондон, видјевши Тарнерово сликарство, схватио да су дивизионистичка техника и пејзаж његова права инспирација.

Моне није створио теорију, али је на путу ликовног истраживања себи поставио циљ да не представља материју самих предмета, већ промјенљиву игру свјетлости. Са своје палете је одстранио тешке и непрозирне боје и користио само чисте и свијетле.

Сањао је да оствари "нешто што је немогуће насликати - воду са травом која се таласа у дубини". Највећа вриједност овог умјетника је квалитет његове моћи опажања тонова и њихове анализе. Моне је донио револуцију у умјетности сликања.

Три године послије Манеа, и Моне је насликао један "Доручак на трави", само што Монеова слика има много више свјетлости. "Жене у врту" показују још већи напредак. По овим и још неким фигуралним композицијама, као што су "Дама у зеленој хаљини", "Јапанка са лепезом", "Госпођа Моне на софи", "Ручак", "Жене у врту", види се да је Моне могао постати врстан сликар фигура, као што су то били Мане, Реноар или Дега, али се он одао искључиво пејзажу.

Тек је са серијама слика Моне заокружио своје стваралаштво и са њима стекао славу: "Стогови сијена", "Алеја јабланова", "Руанска катедрала" и "Локвањи".

Утицај

Својим начином сликања - дивизионистичким, разлагањем свјетлости на основне боје - утицао је на младог Жоржа Сера, који ће убрзо створити читав систем, поентилизам, али који ће вратити слици скелет и "спасити" је од потпуне дезинтеграције форме. Био је и учитељ српско-француског сликара Богомира Аћимовића Далме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана