Ристић: Збирка писама брачног пара Јовановић историјски извори o другом светском рату

Танјуг
Ристић: Збирка писама брачног пара Јовановић историјски извори o другом светском рату

БЕОГРАД - Историчар Дејан Ристић рекао је данас да је збирка преписке брачног пара Љубомира и Босиљке Јовановић "прворазредни историјски извор", који говоре са једне стране о животу под окупацијом у Београду, а са друге стране говоре о "свим оним страхотама нацистичких логора смрти".

Он је за Тањуг рекао да је збирка стигла у Музеј жртава геноцида, као и да су ратни живот и љубав брачног пара Јовановић стали у 181 писмо.

"Брачни пар Јовановић живео је у Вардарској улици, она је остала у Београду, а он је као припадник војске Краљевине Југославије био заробљен. Цео Други светски рат провео је у неколико немачких логора. Током четири године, разменили су 181 писмо", рекао је Ристић.

Он додаје да је брачни пар сачувао сва писма, и када се вратио у Београд, они су та писма сјединили, а Музеј жртава геноцида их је откупио. Ристић наводи, Љубомир Јовановић је као припадник оружаних снага Краљевине Југославије имао статус ратног заробљеника, и да је био у бољој позицији него сународници. Ристић каже да су постојале су две категорије заточеника у логорима - они који су по међународним конвенцијама уживали статус ратних заробљеника, попут припадника оружаних снага Краљевине Југославије, и остали који нису имали тај статус.

"Кроз та писма се наводи читав низ личности што у окупираном Београду, што у тим логорима, то су подаци који нам помажу да попунимо недостајаће коцкице мозаика, који се назива Други светски рат", рекао је Ристић. Додаје да су писма оригинали, са њене стране руком писани, док је он користио посебне формуларе који су сулужили као писма у нацистичким логорима. истиче да су писма препуна података, као и да се уз њих сазнала судбина живота официра и војника, који су били заточени у истим логорима као и он.

"Имамо драгоцене податке како је изгледао живот у окупираном Београду, како је изгледало прибавити храну, сачувати безбедност, сачувати своје најмилије, како се заштити од рација, како је изгледао покрет отпора у окупираном Београду", рекао је Дејан Ристић. Ристић наводи да је Босиљка Јовановић у писмима говорила шта се дешава у породици, међу пријатељима, о томе како изгледа живот у Београду, бодрила га је и храбрила.

"Писма су веома нежна и пуна љубав", закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана