Римски зидови у Скеланима у новом руху

Крстина Ћирковић
Римски зидови у Скеланима у новом руху

Скелани - Радови на заштити откривених остатака римске грађевине и мозаика на локалитету задружног дома у Скеланима били су знатно обимнији од планираних, а археолози су отворили велики дио објекта током истраживања које је кренуло почетком љета.

Реконструисано је око 165 кубних метара зидова римске грађевине и извршена конзервација око 100 квадратних метара мозаика нађених на том локалитету.

Рекла је то "Гласу Српске" директор Археолошког музеја "Римски муниципијум" Скелани Свјетлана Марковић и истакла да су недавно завршени радови на конзервацији археолошких остатака на укупној површини око 900 квадратних метара, те да су због обимности трајали дуже него што је предвиђено.

- Реконструисани су зидови римске грађевине, а мозаици су наткривени да би се заштитили од зиме и атмосферских непогода. Локалитет налазишта је ограђен и планирамо да га освијетлимо рефлекторима - прецизирала је Марковићева.

Најавила је да ће до краја године у Скеланима бити организован састанак с научно-стручним тимом с циљем да се уради квалитетан пројекат за наставак радова на истраживању.

- Чињеница је да је тај локалитет још неистражен и да није познато које је површине био објекат који се истражује, као и на којим површинама се налазе мозаици, јер се приликом сваког ископавања откривају нови - рекла је Марковићева.

Она каже да очекује да ће то бити утврђено током наредног истраживања, које је планирано идуће године.

- На локалитету задружног дома откривени су јединствени подни мозаици и остаци грађевине за коју се претпоставља да је била најзначајнији објекат римског насеља у том дијелу Сребренице - рекла је Свјетлана Марковић, истичући да је тим археолога, које је предводио директор Музеја Семберије Мирко Бабић, приликом ископавања 2008. пронашао и 83 римска камена споменика са натписима, рељефом и различитом орнаментиком. Марковићева је навела да је за тај пројекат, у оквиру којег је била предвиђена и заштита пронађених остатака, обезбијеђено из Развојног програма РС 191.662 КМ.

ЈУ "Римски муниципијум" је тај пројекат реализовао уз подршку Министарства просвјете и културе РС, а у сарадњи са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа.

Влада РС

Свјетлана Марковић је подсјетила да су археолошка истраживања на подручју Скелана почела прије шест година и истакла да су све досадашње активности обављене уз финансијску подршку Владе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана