Римски споменици у кружном току у Сребреници

Срна
Foto: срна

СРЕБРЕНИЦА - Два надгробна споменика из римског периода са различитих локација у урбаном дијелу Сребренице измјештени су у кружни ток испред Културног центра у центру ове варошице.

Острво у кружном току је уређено, а од синоћ су инсталирана и два рефлектора који освјетљавају споменике у току ноћи.

Један споменик раније се налазио у градском парку, а други је римска стела са уклесаном породицом, који се налазио уз зидине бившег угоститељског објекта изнад пијаце и нису били видљиви за посјетиоце.

Постојала је иницијатива да се ови споменици дислоцирају у Археолошки музеј "Римски муниципиум" у Скелане, али је општинско Одјељење за урбанизам и стамбено-комуналне послове одредило да се измјесте у кружни ток испред Културног центра и сједишта Туристичке организације, на видно мјесто, и да буду саставни дио туристичке понуде као свједоци дуге и богате историје ове средине.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је Срни да ови споменици имају историјску вриједност, али да нису били на видљивим локацијама и због тога су измјештени на уређену локацију, видљиви су и представљаће изазов и атракцију за туристе. "Ускоро ће бити постављена табла са описом и подацима о овим споменицима везаним за богату историју Сребренице, а на новој локацији биће заштићени од оштећења или евентуалног отуђивања, како су нестали бројни стећци на овим просторима", истакао је Грујичић.

На подручју сребреничке општине постоје бројни тргови и археолошка налазишта из римског доба, али и 43 регистроване средњовјековне некрополе са 815 стећака различитих величина, међу којима је извјестан број са натписима или уклесаним симболима.

Многи су се "утопили" у земљу или зарасли у шикаре, односно искориштени за изградњу разних објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана