Режисер Младен Ђукић: Борба свјетлости и таме кроз видео-мапинг

Мирна Пијетловић
Режисер Младен Ђукић: Борба свјетлости и таме кроз видео-мапинг

Бањалука - Видео-мапинг није новост у Бањалуци, али ми подижемо летвицу. Синхронизоваћемо плес уживо са пројекцијом, али и испричати причу на неуобичајен начин - кроз ликове који другачије не би крочили у Музеј савремене умјетности Републике Српске.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” режисер, доцент на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци и директор “Аеон” продукције Младен Ђукић, који заједно са својим креативним тимом припрема прави визуелни спектакл, који ће представити Бањалучанима 16. маја у Ноћи музеја.

- У питању су скице и концепти за јунаке стрипова, анимираних филмова и видео-игара. У нашем мапингу они су добили главне улоге и представљају нам причу о борби свјетлости и таме. Тиме ће се, у новом свјетлу, нашој публици представити 13 умјетника, познатих, али и неких за које ћете се изненадити како нисте знали за њих раније, јер су пристигли радови ванредно квалитетни - појаснио је Ђукић.

Након мапинга, најављује он, слиједи не баш обичан концерт бањалучке групе “Сопот”, надограђен посебно израђеним видео-пројекцијама за ову прилику.

Када је у питању промоција младих, домаћих умјетничких снага, Ђукић сматра да овај догађај неће помоћи много промоцији домаће продукције.

- Ријетки су клијенти попут Музеја савремене умјетности, који се усуђују да сарађују на озбиљним пројектима са домаћим снагама. Остали потенцијални клијенти знају већ за нас, али нису довољно образовани и не знају како се промовисати, или се снобирају па ангажују странце за више пара, а мање квалитета. Буџети у већини случајева нису толика препрека, него однос према нашој професији - истиче овај умјетник, који је у своју биографију до сада уписао рад на бројним филмским и видео-пројектима, како за домаће, тако и за инострано тржиште.

У цијелом свијету је, каже, све мања потражња за људима који мисле својом главом, а све чешће се намећу инстант-култура и примитивизам.

- Затупљене мозгове је лакше котрљати. Нажалост, ту нимало не заостајемо. За нас старије је касно, ваља засукати рукаве и образовати нове таленте који ће од почетка градити културу. Све образовне и културне институције, традиционалне, али и оне које ће тек да се појаве, морају да се фокусирају на оне који ће за 20 година да кроје културу. За нас је касно - категоричан је Ђукић.

Према његовом мишљењу, филм је скупа играчка, али и један од најисплативијих инструмената у културној и економској политици једне земље.

- У њега се системски улаже годинама, пажљиво одгајају везана занимања, привлаче страни инвеститори, промовишу идеје... Код нас се ради повремено и стихијски. Овогодишње филмско изненађење у буџету Министарства просвјете и културе РС је наговјештај промишљеног улагања, надам се - каже Ђукић.

С друге стране, истиче, умјетник никад не треба да буде до краја сит, јер се улијени. 

- И умјетник никад није само креатор, он мора знати да пренесе своје идеје на друге - закључује Младен Ђукић.

Нове идеје

- На Академији умјетности смо покренули смјер Анимирани филм. Уписали смо сјајну класу која брзо напредује и тек ћете чути за њих. У “Аеону” Дејан Мијатовић илуструје уврнуту бајку Јелене Којовић-Тепић, по којој ћемо касније правити анимирани филм. Душко Мазалица планира премијеру свог кратког филма о љубави. А ја сам ту негдје, са свима њима. Такође, радим свој анимирани филм, а ускоро ћемо имати и премијеру кратког хорора који смо снимали прошле године - рекао је Младен Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана