Режисер Јован Царан одржао предавање у Бањалуци

Г.С.
Режисер Јован Царан одржао предавање у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Редитељ Јован Царан, који с ансамблом Дјечијег позоришта Републике Српске ради на представи "Гагарин, најшашавији пас у свемиру", у понедјељак је одржао предавање студентима глуме Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

- Основна идеја предавања јесте да се кроз посебан приступ и примјере укаже на вриједности бајки и луткарства, повећа поштовање према овој умјетности и њеним посебним могућностима. Јован Царан је говорио и о ауторима који су допринијели разумијевању бајковне суштине, почев од Владимира Јаковљевича Пропа, Бруна Бетелхајма, Џозефа Кембела па до Кристофера Волега. Овим предавањем будући драматурзи, редитељи и глумци требало би да боље разумију архетипске личности, типичне становнике бајки - саопштено је из Дјечијег позоришта РС.

Предавање  је било подијељено у неколико цјелина: уводни дио, могућности лутке, луткарског језика,и лутка као метафора, знак и симбол, потом бајка као прамајка драматургије, инверзни говор као начин интерпретације, и како све ово знање преточити у представу уз приказивање примјера из различитих луткарских представа.

Прије предавања, декан Академије, Драгана Пурковић Мацан  студенте је провела кроз све радионице Дјечијег позоришта Републике Српске, како би ови млади људи још боље упознали рад и услове рада у институцији,  са којом Академија умјетности успјешно сарађује, још од оснивања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана