Режисер Јелена Медић: Поучна прича подвучена сатиром

Мирна Пијетловић
Режисер Јелена Медић: Поучна прича подвучена сатиром

Бањалука - Карел Чапек је један од мојих омиљених писаца за децу, јер не занемарује чињеницу да приче и бајке деци читају родитељи. Поред поучног дела, оне увек имају сатирични слој за одрасле, нарочито комад на којем радим.

Рекла је ово у разговору за "Глас Српске" режисер Јелена Медић, која ради на представи за дјецу "Разбојничка бајка" у Градском позоришту "Јазавац", која ће бити премијерно изведена 21. априла на дјечијој "Јуху" сцени у Бањалуци.

Ријеч је о копродукцији удружења "Позориште Игралиште Радилиште", чији је Медићева предсједник и Градског позоришта "Јазавац".

- То је духовита прича о пљачки на различите начине. У њој сви краду и варају, опљачкани пљачкају још неопљачкане, да би се ови "опаметили" и наставили ланац све док пљачка не постане легитимна. Поред духовите доскочице на рачун државе и озакоњене пљачке, Чапек не пропушта ни да начне питање црквеног морала, квалитета образовања и васпитања - прича Медићева.

Управо тај сегмент, однос родитељ - дијете, је оно што њу, како каже, као родитеља, највише интересује у овој причи.

- Како најбољим намерама врло лако можемо упропастити властито дете? Колико грешимо сваки пут кад их презаштитимо, када сакријемо истину, када донесемо одлуку уместо њих, кад васпитање препустимо неком другом... Припадам оној генерацији коју су родитељи због "тешких времена" покушали да заштите с надом да ћемо се пробудити у бољем времену, уместо да су нас научили да ћемо боље време имати једино ако га сами направимо - каже редитељка.

Представа ће бити духовита, али једна ангажована комедија која третира проблем идеалисте у свијету гдје влада закон јачег.

- Представа се ради на дечијој сцени, узраст је 8+, али ће бити и за одрасле, с посебним нагласком на родитеље. Осим духовитог садржаја, биће много певања, плесања, акробатике. Врло сам задовољна досадашњим радом екипе. У представи игра шест младих глумаца: Бојан Колопић, Марко Вукосав, Данило Керкез, Александар Ристановић, Марко Недељковић и Златан Видовић. Право је задовољство радити с њима - открива неколико детаља Медићева.

Како је нагласила, атмосфера је инспиративна са свјежом енергијом и много добрих приједлога, јер, како каже "Чапеков квалитет инспирише све ангажоване на пројекту, па цела ствар расте и грана се, баш као и природа ових дана око нас."

Ово ће, како је најавила Медићева, бити опроштајна представа, јер је њен сан о позоришту прерастао у другу љубав - фотографију.

- Стање у позоришту код нас, као и уопште у култури само је одраз друштвеног и економског стања. Мислим да ни за кога у овој држави није тајна какво је оно. Једна потпуна злоупотреба ентузијазма, ниподаштавање интелекта и траћење капацитета. Мени је тога доста! Нека снова радије неостварених него претворених у мучну стварност. А, ко зна, можда ће некад поново доћи време за њега. Можда и пре него што мислим... Ако не дође, значи да није ни требало - закључује Јелена Медић.

Фотографија

- Фотографија је мој дугогодишњи хоби који сам с временом претворила у професију. Много је једноставнија за реализацију од колективне, драмске уметности, једнако ме испуњава, а једна добра фотографија може да садржи доста исписаних дијалога и осмишљене глумачке игре. Фотографију доживљавам као уједињење свега што сам до сад радила, а у потпуности под мојом контролом - рекла је Јелена Медић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана