Режисер Горан Марковић за Глас Српске: Албер Ками као вјечна инспирација

Јасмина Перишић
Режисер Горан Марковић за Глас Српске: Албер Ками као вјечна инспирација

Београд - "Три приче о самоубицама" аутора Горана Марковића, књига је прича којом овај прослављени режисер позоришних и филмских остварења, одаје почаст Алберу Камију, писцу који је одредио његов животни пут и филозофију.

Марковића који је режисер култних филмова, попут  "Специјалног васпитања", "Националне класе", "Вариоле вере", "Сабирног центра", "Турнеје", "Фалсификатора"... публика ће моћи да оцијени и у књижевном опусу. То је његова прва књига прича коју је објавила издавачка кућа "Архипелаг", али и уприличила њену промоцију на овогодишњем београдском Сајму књига.

- Није ми било лако да објавим ове приче. Десетак година сам их пребацивао из рачунара у рачунар. Иако читав живот пишем и аутор сам сценарија многих својих филмова, ипак нисам био сигуран у квалитет свог књижевног рада. Писање сматрам озбиљним послом, а не нечим што се ради из хобија. До сада сам написао шест књига које су углавном рађене у прози, а ово ми је прва литература - рекао је Марковић за "Глас Српске".

О озбиљности с којом приступа писању говори и чињеница да је први сценарио за филм "Национална класа" писао чак 12 пута.

- Тада се радило на писаћој машини, а текст је имао више од сто страна. У међувремену сам толико тога написао да сам помислио да је бесмислено да не објављујем нешто што на крају крајева постоји - прича Марковић, о настанку своје књиге "Три приче о самоубицама".

Књига говори о три потпуно различита јунака који се наслањају на филозофију апсурда коју је дефинисао Албер Ками.

- Прва прича у књизи "Подгрејана сарма од прекјуче", говори о професионалном сценаристи који решава да се бави литературом, али му то не полази за руком. У другој причи "Сусрет с химером" јунак је заводник, који има читаву технику  завођења жена, али је на крају читав његов напор апсурдан. У трећој и најдужој причи, "Друга смрт доктора Грујића", говорим о епидемији "Вариоле вере" у Београду 1972. године - објашњава Марковић.

Истиче да је и његов филм "Вариола вера" проистекао из ове приче, само са мало измијењеном верзијом.

- Ова прича је заправо настала из пијетета према Камијевом роману "Куга", али додао бих да су и остале приче  произашле из пијетета према његовом есеју "Мит о Сизифу". Његови јунаци се налазе и у мојим јунацима. На тај начин сам одао почаст свему ономе што је урадио за мене, јер ми је узор још од студентских дана - закључио је Марковић.

Планови

- Тренутно спремам да урадим трећи филм са Душком Ковачевићем или можда ТВ серију која ће се звати "Реинкарнација певача евергрина". Ово сам ексклузивно рекао за ваш лист и овом приликом поздрављам Бањалуку, за коју сматрам да би уколико је држава помогне, могла да постане озбиљан филмски центар - рекао је Горан Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана