Ретроспективна изложба Горанке Матић од вечерас у МСУРС: “Искуство у гужви” у пет цјелина

М. М.
Ретроспективна изложба Горанке Матић од вечерас у МСУРС: “Искуство у гужви” у пет цјелина

БАЊАЛУКА - Ретроспективна изложба фотографкиње Горанке Матић “Искуство у гужви” вечерас ће бити отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске, а представља поглед на дио њеног опуса који је настајао читаве четири деценије.

- Горанка Матић присутна је на умјетничкој сцени већ четрдесет година, а њен рад се од самих почетака паралелно одвијао у доменима новинске, репортажне и умјетничке фотографије. Изложба кроз подјелу на пет жанровских цјелина тежи да истакне поливалентност професионалног ангажмана ауторке - с једне стране као новинског хроничара музичких, ликовних па и политичких догађаја, са друге стране, посвећеног умјетничког фотографа са концептуално заокруженим ауторским пројектима и циклусима - саопштили су из Музеја савремене умјетности РС о овој изложби, која је и први у низу заједничких пројеката које организују у сарадњи са Музејом савремене уметности Београд.

Ретроспективну поставку чини неколико стотина фотографија и материјала друге врсте (архива, документација, фото-есеји). Њен опус садржи и портрете умјетника, музичара, књижевника, глумаца, политичара, те протеста и бројних других дешавања којима је Матићева као фотографкиња свједочила.

- Иако су се теме и жанрови разликовали, то није утицало на креативну позицију Матићеве, већ на уједначавање визуелног и семантичког приступа, који се огледа у јасној ауторској концентрисаности како на људе тако и на догађаје и ситуације. Отуд и назив ове ретроспективне изложбе - “Искуство у гужви”, чија је намјера управо да се непретенциозно, помало и поетично, именује процес рада Матићеве - наводе из МСУРС о изложби чије отварање је предвиђено за 19 часова, а која ће посјетиоцима бити доступна до 3. маја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана