Рестаурација културног блага као мисија

Мирна Пијетловић
Рестаурација културног блага као мисија

Бањалука - Нова археолошка ископавања, рестаурација вриједног културног блага и насљеђа, као и активна издавачка дјелатност, посљедњих мјесеци окупирају креативни тим Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске у Бањалуци.

Како је за "Глас Српске" рекао директор ове културне институције Слободан Наградић, иако им издавачка дјелатност није примарна, када процијене да је неко дјело вриједно објаве, врло радо подрже његово објављивање.

- Тако смо прије неколико мјесеци објавили књигу, односно монографију "Церовица и Витковци кроз вријеме" свештеника Мирослава Живковића. Значај ове књиге и оно што је опредијелило Завод да је подржи је чињеница да је аутор обрадио историјски развој та два насеља, као и културно-историјске споменике на овом подручју - каже Наградић.

Ријеч је, како истиче, о сакралним, односно црквеним објектима који причају културни, вјерски и историјски развој овог краја.

- Ова књига може бити изузетан подстицај другим ауторима да истраже сличне особине свога краја, који ће вјечно живјети као свједочанство културног развоја, међу корицама књига. А ми ћемо квалитет наравно подржати - наглашава Наградић.

Дјело прича о цркви с краја 19. вијека, о историји описаног краја у вријеме владавине краља Драгутина, као и о стећцима који су пронађени на тим просторима.

- Она је обимно свједочанство поткријепљено бројним фотографијама, као и детаљним описима - каже Наградић.

Поред ове књиге, у припреми је и двојезично издање "Атласа народног градитељства" Милијане Окиљ.

- Оно чиме је тренутно окупирана наша екипа је обнова цркве у Јајцу коју води Милијана Окиљ, а та црква је изузетно вриједан објекат који свакако треба спасити од пропадања и сачувати од заборава - рекао је Наградић.

Археолошка ископавања

На пољу археологије припремају се за ископавања у околини манастира Папраће, у источном дијелу Републике Српске, између Шековића и Зворника.

- Наши археолози, заједно са стручњацима из Музеја Семберије, кренуће крајем маја у ископавања с циљем да провјеримо да ли се нешто налази испод манастирске цркве или не. Ако ништа не пронађемо, приступиће се обнови цркве, а у случају да пронађемо неке трагове, настављамо са озбиљним ископавањима - најављује Слободан Наградић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана