Репродукција чувеног египатског папируса изложена у Београду

Танјуг
Репродукција чувеног египатског папируса изложена у Београду

БЕОГРАД - Репродукција древног египатског рукописа "Анијев папирус - излазак душе на свјетлост дана" изложена је од вечерас до 11. фебруара у просторијама Културног удружења Нова акропола, у Бранковој улици 24.

Изложба је отворена стручним вођењем представнице Нове АкрополеТијане Репајић, а посетиоци су могли да виде изложену копију папируса из 13. вијека п.н.е. која је штампана на платну дужине 37 метара.

Спис описује пут којим писар Ани пролази након смрти и дио је староегипатских текстова познатих као "Египатска књига мртвих", а репродукција "Анијевог папируса" је резултат вишегодишњег рада истраживача Нове Акрополе из неколико земаља. Папирус ширине 45 центиметара, поред текста писаног хијероглифима, доноси и бројне слике људи, животиња и симболе, уз богатство детаља.

Из Нове Акрополе су у најави изложбе навели да она пружа ретку прилику да се види текст у цијелости, што није могуће ни у Британском музеју, гдје се чува оригинал. Портпарол Нове Акрополе Марко Чумић рекао је Тањугу да назив "Египатска књига мртвих" потиче из 19. вијека, али да је прецизнији превод назива списа "Излазак душе на светлост дана".

"На цијелом папирусу је приказ пута душе кроз загробни живот, цијели текст је у моралном кључу и говори о вриједностима које човјек треба да живи током живота. Има јасан моралан кључ коме се и данас можемо приближити", рекао је Чумић.

Чумић је најавио да ће репродукција бити изложена од 21. до 25. марта у Културном центру Егшег у Новом Саду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана