Ренесанса aфоризама на друштвеним мрежама

Александра Маџар
Ренесанса aфоризама на друштвеним мрежама

Бањалука - Афоризам постоји 2.500 година и логично је да се временом мијењају његов садржај, поруке и значај. Афоризам има своје мјесто у сваком времену и друштву и одувијек значи "много смисла у мало ријечи".

Мишљење је ово српских афористичара, који истичу да ова књижевна форма у посљедње вријеме доживљава ренесансу.

- Мало ко га, ван оних који га пишу, призна као књижевну форму, а медији, сем неких електронских, углавном га избјегавају објављивати јер може бити "опасно". Ово из разлога што већина добрих афоризама гађа у главу - сматра афористичар из Бањалуке Миладин Берић.

Да би се схватио афоризам, како је рекао, читалац треба имати и интелигенцију, јер су најбољи и најдуговјечнији они који се читају између више редова. На "Фејсбук" профилу овог књижевника сваки дан је могуће прочитати добар афоризам.

- Пошто ријетко прође који дан да не напишем афоризам нормално да радим на новој књизи афоризама - казао је Берић.

Познати афористичар из Београда Александар Чотрић каже да није нужно да афоризам буде друштвено ангажован, сатиричан и повезан с политиком иако је такав афоризам код нас доминантан.

- Афоризмима су се изражавали великани српске књижевности и филозофије Јован Стерија Поповић, Јован Јовановић Змај, Божидар Кнежевић, Иво Андрић, Душан Радовић, тако да ова форма има прошлост, садашњост и будућност - подсјетио је Чотрић.

Казао је да долази вријеме да се књижевне форме сажимају, а од њих се тражи сензација, необичност, обрт. Подсјетио се ранијих времена када је књига афоризама била забрањена.

- Рекордер у забранама био је Растко Закић, чијих је десетак књига забрањено и уништено. Суд је забранио и часопис "Чивија" 1972. због афоризама Милована Витезовића. Због афоризама је у затвору, за време Милошевића, 1999. био Бобан Милетић Бапси из Књажевца. Данас их не забрањују, али нема много простора у медијима за њих, па се афоризам сели на друштвене мреже - нагласио је овај афористичар.

Најавио је да ће у Београду 17. октобра бити одржан 11. међународни фестивал хумора и сатире "Сатира фест", уз учешће афористичара из Србије, БиХ, Црне Горе, Македоније, Хрватске, Румуније.

Љубавни афоризми

"У једном роману има више љубави него у једном граду." Ј. Дучић

"Не ослањај се превише на љубав, то је зид који је склон паду." Д. Максимовић

"Не трчите за женама да се не сударите са онима који беже од њих." Д. Радовић

"Први пољубац дође му ко нека мала матура после које се прелази у више разреде где се учи виша математика са свим познатим и непознатим количинама." Б. Нушић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана