Реметић: Усвојити јединствен закон о употреби српског језика

Срна
Foto: снимак екрана/Срна

БАЊАЛУКА - Академик Слободан Реметић изјавио је данас да је логично и врло значајно да у Републици Српској и Србији буде усвојен јединствен закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма, будући да је ријеч о истом народу, са истим језиком и писмом као основним идентитетским обиљежјима.

"На потребу доношења оваквог закона, којим се регулише српска језичка ситуација у Српској и Србији, одавно указује Одбор за стандрадизацију српског језика, али и културна јавност. Непостојање закона о српском језику и ћирилици, посебно у новонасталим околностима, један је од основних узрока за урушавање његовог статуса у свим сферама употребе", рекао је Реметић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да се усвајањем наведеног законског рјешења ни на који начин не угрожава статус језика и писма друга два конститутивна народа у Републици Српској.

"Усвајањем закона, Срби се неће одрећи српске баштине која је стварана латиничним писмом. Напротив, циљ мора бити да држава и позване научне и културне институције трајно воде бригу и о том за Србе значајном дјелу писане баштине", додао је Реметић, који је члан Одбора за стандардизацију српског језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана