Ремек-дјела настала из снаге љубави

Александра Маџар
Ремек-дјела настала из снаге љубави

Стивентон - Књижевница која је у својим дјелима постављала и одговарала на вјечна питања о моћи љубави и која је својим причама очарала жене широм свијета, Џејн Остин, рођена је на данашњи дан 1775. године.

Њени романи доживјели су велики успјех, али је она своја дјела објављивала анонимно, што је овој књижевници онемогућило да се креће у етаблираним књижевним круговима. Иако је писала само љубавне романе под утицајем романтизма у енглеској књижевности, Џејн Остин није била романтичар. У њеним књигама снажне емоције углавном доносе невоље, при чему суздржана и чедна млада дјевојка прије налази срећу него она која бјежи са вољеним. Нека од најпознатијих дјела су "Разум и осјећајност", "Гордост и предрасуда", "Менсфилд парк", "Под туђим утицајем"...

Њен посмртно објављен роман "Нортангерска опатија" је сатира на готичке романе Ен Радклиф, али је Џејн најпознатија по својим ранијим дјелима која су најчешће била у форми друштвено критичких комедија карактера. Та дјела, а посебно "Ема", често су цитирана због савршености форме. Данашњи критичари покушавају да пронађу нова значења у Џејниним оштроумним коментарима о безизлазном животу чедних неудатих жена с краја 18. и почетка 19. вијека. У вријеме издавања њена дјела су наишла на прилично млак пријем, али је сер Волтер Скот ипак похвалио њене радове:

- Та млада дама има дара за описивање међуодноса осјећања и ликова из обичног живота, што је за мене нешто најљепше са чим сам се до сада упознао - рекао је он.

Џејн Остин је стекла поштовање и дивљење Томаса Бабингтона Маколија, Сиднија Смита, Самјуела Тејлора Колриџа, Роберта Саудија и Едварда Фицџералда.

И данас, након више од двјеста година послије смрти, Џејн Остин је изузетно цијењена као романописац. Литерарни теоретичари 20. вијека уврстили су је на списак највећих литерарних стваралаца који су писали на енглеском језику, поредећи је чак са Шекспиром.

Снага

Литерарна снага Џејн Остин лежи у њеној способности вјештог оцртавања ликова, посебно жена, деликатним и њежним потезима којима се описују свакодневни догађаји из живота средње и више класе, одакле углавном потичу њени јунаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана