Редови на шалтерима због Великићевог Иследника

Мирна Пијетловић
Редови на шалтерима због Великићевог Иследника

Бањалука - Шалтери библиотека и благајне књижара у Републици Српској ових дана пуни су нестрпљивих љубитеља писане ријечи, а све због књиге "Иследник" Драгана Великића којем је јуче у Скупштини Београда свечано уручена НИН-ова награда.

Читалачка публика се много чешће опредјељује за куповину или посуђивање неког књижевног дјела, када оно добије књижевну награду, било да је она домаћа или страна.

- Не само НИН-ова, него и Букерова, Нобелова и многе друге награде за књижевност у Народну и универзитетску библиотеку Републике Српске (НУБРС) доведу толики број читалаца да ми немамо на располагању довољан број књига за посудбу. Таква је и ситуација и са "Иследником", па смо наручили додатне примјерке, које сваки дан треба да нам стигну - рекла је директор ове културне установе Љиља Петровић.

Она додаје да највећи рејтинг код читалаца у Бањалуци има управо НИН-ова награда, без обзира што се у јавности све чешће може чути да је и она деградирана.

- Искрено, не мислим да је то тако. Прочитала сам Великићев роман и заиста морам истаћи да сам пријатно изненађена и квалитетом приче, као и уникатним језиком којим писац приповиједа о искреном односу између мајке и сина - каже Петровићева.

Иста ситуација је и у Матичној библиотеци Источно Сарајево, гдје су нам рекли да чим читаоци у медијима чују да је неки писац добио награду, веома брзо желе и да прочитају то дјело.

- Махом се дешава да имамо само један примјерак неке награђене књиге, а додатне примјерке наручујемо у складу са буџетом којим располажемо за набавку нових књига у том тренутку - рекла је Миљана Мацан из ове културне установе.

Ништа другачија ситуација није ни у књижарама, гдје је такође велика потражња за награђеним књигама. Тако су нам из бањалучке књижаре "Култура" рекли да због изузетно велике заинтересованости читалаца морају набављати додатне примјерке књига, те потврдили да читаоци много више купују књиге које су добиле неку од награда.

Књижевна награда свакако прави добар маркетинг писцу и његовом дјелу, али за доказ његовог истинског квалитета ипак је пресудна заинтересованост читалачке публике, која ће континуирано пратити књижевни рад омиљеног писца и, наравно, изнова се враћати омиљеном, већ неколико пута прочитаном рукопису.

- НИН-ова награда је једина награда у Србији која значајно проширује читалачку публику. Ипак, нема те награде која на дужи рок може успоставити неког писца уколико није власник аутентичног књижевног света - поручио је раније у интервјуу за наш лист Драган Великић.

Препоруке

Из Матичне библиотеке Источно Сарајево су истакли да читаоци редовно прате препоруке за читање у штампи, између осталих и у "Гласу Српске".

- Наши читаоци често долазе са исјечком из новина, гдје препоручујете књижевне наслове за читање и желе да посуде баш те књиге - казали су нам из Библиотеке у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана