Редитељка Маша Шаровић за Глас Српске: Буре барута инспирација за Град

Александра Маџар
Редитељка Маша Шаровић за Глас Српске: Буре барута инспирација за Град

Београд - О значају филмског фестивала "Кустендорф", који је недавно завршен сувишно је говорити, што је потврдила и млада редитељка из Београда Маша Шаровић чији је филм "Град" награђен специјалном наградом жирија.

Маша је ове године први пут присуствовала фестивалу, а своје одушевљење самим концептом, који је свим младим ствараоцима пружио могућност да упознају свјетске филмске величине, а посебно признањем са којим се вратила кући није могла да сакрије.

- Ово је моја прва награда, и то што се десила на фестивалу који сматрам најзначајнијим код нас, чини ме изузетно срећном. Да сте били у прилици да чујете мој "говор" након уручивања награде, схватили бисте колико је и неочекивана - испричала је Шаровићева.

Као студент  четврте године филмске режије на Факултету драмских уметности у Београду сматра је да је њен први долазак на "Кустендорф", био невјероватно искуство.

- Мислим да је изузетно осмишљен, због тога што иако долазе значајни филмски ствараоци, главни нагласак је на студентима чији су филмови у такмичарском програму. И онда, након пројекције филмова, те већ остварене филмаџије проводе време са студентима у опуштеној атмосфери, што мислим да је ретко могуће. Тако сам била у прилици да сатима причам са Корнелију Порумбоју, од ког сам сазнала битне ствари. И све то на нестварној локацији - нагласила је млада редитељка.

Маша је радила и као асистент на неколико кратких филмова "Шта би тата да ти купи" и "Чемпа",  а коментари за њен награђени филм "Град" били позитивни.

- Људи су највише хвалили изведбу Владимира Гвојића, који игра главну мушку улогу - додала је она.

Филм је, како каже, настао на трећој години студија, када им је задатак био стилизација.

- Сцену из драме "Буре Барута" Дејана Дуковског требало је да адаптирамо у свом стилу. Одлучила сам да нагласак ставим на женски лик, чије сам унутрашње стање приказала коришћењем елемената хорора и трилера. За разлику од драме, у мом филму постоје и надреални делови, што је можда највећа разлика од оригинала - објаснила је Шаровићева.

Филм "Град" ускоро ће, нада се Маша бити приказан на многим другим фестивалима.

Интересовање

Као што је било и очекивано, прича филма "Град" која прати дјевојку Дуњу која је са дечком дошла у Београд добила је неки нови живот како се овјенчао овом наградом.

- Интересовање за филм је значајно порасло од добијања награде. Много људи ми је тражило да им проследим филм - рекла је Маша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана