Редитељ Витомир Митрић: Монодрама је граматика драмске умјетности

Александра Маџар
Редитељ Витомир Митрић: Монодрама је граматика драмске умјетности

Источно Сарајево - Остварити редитељску креативност у монодрами могуће је ако се режија састоји од свитка скривених асоцијација, метода савременог театра који се држи примљених навика публике.

Испричао је ово за "Глас Српске" редитељ и умјетнички директор "Форум театра" Витомир Митрић у сусрет премијери монодраме "Кратка ми ова памет" која је заказана за 20. март. У току су припреме, редитељ и глумац Народног позоришта Републике Српске Горан Јокић вриједно раде и својим искуствима граде комад и лик Вукоте Пичете.

- У монодрами "Кратка ми ова памет" књижевника Душана Зуровца публику очекује много љепша и боља, оплемењена груба стварност. Затворска ћелија из које се ствара држава, одрастање уз звуке природе у којој се учи животу. "Потоња памет кењцу под реп" стара је херцеговачка изрека. Публици остаје упитаност, недовршеност и провјера себе - нагласио је редитељ.

Митрић је најавио и прву репризу која је ће бити у Бањалуци, у Народном позоришту Републике Српске на сцени "Петар Кочић". Послије тога монодрама "Кратка ми ова памет" путује по свим градовима Републике Српске, Србије, али и иностранству, гдје ће градити свој умјетнички живот. Митрић је истакао и веома важну чињеницу, да је комад намијењен и слабовидим особама јер "Форум театар" представу ради са Специјалном библиотеком за слијепа и слабовида лица РС.

- Монодрама је граматика драмске умјетности, и одговорност у режијском приступу је већа и сложенија него код постављања ансамбл представа - казао је Мирић.

Објаснио је да режисер у монодрами указује на опште обавезе, предлаже и помаже глумцу у стварању типичног лика на основу природе живота и околности у којима настаје. Када је ријеч о његовим редитељским потезима у овој монодрами, објашњава да је мизансцен оригиналан и прост.

- Радња монодраме је изазовна за публику, од које се очекује активно учешће у кључним сценама промјене радње. Једном ријечју, монодрама је свакодневна, а на сцени она нуди оно што се догађа у животу - додаје Митрић.

У припреми рада, стварања лика, како каже, глумац ништа не замишља, његов однос је везан уз слике, док је редитељски задатак да глумца приљуби у ту улогу.

Горан Јокић

- Искуство и креативност глумца Горана Јокића, који игра лик Вукоте Пичете, ће олакшати стваралачки процес, јер глумац је у центру монодраме, а остварује се у позоришној техници глумца и редитеља као аутономних стваралаца - нагласио је Витомир Митрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана