Редитељ Тодор Валов о представи Мачак у чизмама: Лажи и интриге у гротескном кабареу

Мирна Пијетловић
Редитељ Тодор Валов о представи Мачак у чизмама: Лажи и интриге у гротескном кабареу

Бањалука - Поред тога што је "Мачак у чизмама" позната бајка одлучио сам да, у складу са данашњем временом, класичну бајку испричам на један другачији, савременији начин. Тако ћемо кроз ову представу, коју може да гледа публика свих генерација, проговорити о неким актуелним друштвеним темама, а најмлађима показати које су то истинске људске вриједности.

Испричао је ово у разговору за "Глас Српске" режисер из Бугарске Тодор Валов, који у Дјечијем позоришту Републике Српске режира луткарску представу "Мачак у чизмама". Овим комадом чија је премијере заказана за 8. октобар биће отворен 15. Међународни фестивал позоришта за дјецу Бањалука 2016.

Искусан редитељ, долази из земље у којој је луткарски театар на веома високом нивоу.

- Сви знамо да класичне бајке говоре о животним мудростима, независно од времена у којем се бајка чита, а оно што морамо је читати између редова у којим се те мудрости и налазе - каже Валов.

Творац позоришне чаролије, своју биографију, окитио је наградама, а цијели свој живот посветио је луткарству и луткарском позоришту.

- Увијек су ме интригирале поруке коју носи бајка "Мачак у чизмама". У овој бајци говори се о свевременим темама којима се може манипулисати - истиче Валов.

Сматра да ова бајка није нимало наивна, већ да је ријеч о опасним темама са којима би се свако од нас требао ухватити у коштац.

- Оно што радим са сјајним глумцима Дјечијег позоришта РС је једна изузетно отворена представа коју бих описао као гротескни кабаре. Публику може да очекује пуно музике, дивне лутке и сценографију, а сама прича, надам се, биће интригантна самим родитељима да својој дјеци објасне те поруке које ми желимо да им пошаљемо - каже овај редитељ.

Представа је објашњава, пуна порука, попут: "Бићеш срећан, ако се понашаш као миш. Мораш бити брз, мораш бити ловац, како би ухватио срећу".

- Мачак у нашој представи користи лаж, интриге, слабости карактера код људи, како би дошао до свог циља, а сви други ликови у представи представљају управо те слабости. Тако имамо ликове који представљају похлепу, глупост и друге црте карактера, које омогућавају да манипулација олако пролази на сваком нивоу - појаснио је Валов.

Он је нагласио да је ова бајка јако поучна, како за дјецу, тако и за одрасле, те да ће специфично израђене лутке из безграничне маште Стефанке Кјувлијеве из Бугарске, уз изузетан глумачки ансамбл дати овој представи једну потпуно нову димензију.

Програм фестивала

8. октобар

"Мачак у чизмама" Дјечије позориште РС, Бањалука, БиХ

9. октобар

"Преображај звијери" Позориште и лутке плаве даме, Аргентина

10. октобар

"Басне из сенке" Позориште за децу Крагујевац, Србија

"Кресиво" Позориште лутака Мостар, БиХ

11. октобар

"Није ме страх" Дјечије казалиште Бранка Михаљевића у Осијеку, Хрватска

"Песма белог кита" Народно позориште "Тоша Јовановић" Зрењанин, Србија

12. октобар

"Бајка о рибару и рибици" Градско позориште Подгорица, Црна Гора

"Камине" "Фоуџфеуџриеуџ", Шинон, Француска

13. октобар

"Прича о Фердинанду" Луткарско позориште "Гуливер", Варшава, Пољска

"Авантуре професора Курама. Проналазач" Мини театар, Љубљана, Словенија

"Одисеј" Дјечије позориште РС, Бањалука, БиХ

14. октобар

"Море маште" Позориште лутака, Ниш, Србија

"Господар песме" Позориштанце "Пуж", Београд, Србија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана